Sari Luhtanen: Murusia

Sari Luhtanen: Murusia

Sari Luhtanen: Murusia (Tammi 2013)

Olen ollut huomioivinani, että lähes mitä tahansa naisen elämää käsittelevää kirjaa tavataan mainostaa chick litinä takakannessa silloinkin, kun kyseinen teos edustaa esimerkiksi naisten viihdekirjallisuutta. Ilmeisesti olettamus on, että trendikäs chick lit myy ja tunkkainen naisten viihdekirjallisuus ei myy. Esitän tässä nyt olettamuksen vastineeksi faktaa: jos etsin chick litiä, mutta sitä lupaava kirja osoittautuu joksikin muuksi, petyn.

Mikä tahansa naisen, nuorenkaan naisen elämästä kertova kirja ei nimittäin ole chick litiä kuin kustantamon markkinointiosaston iltapäiväpalaverin loppupuolella, jolloin osallistujilla velloo aivoissa ainoastaan se tunne kun ei todellakaan halua nähdä enää yhtään kirjaa enää ikinä!!111 Sari Luhtasen Murusia –teoksen takakansi lupaa “Raikkainta chick litiä kirpeällä sokerikuorrutuksella!”. Murusia ei kuitenkaan ole chick litiä, eikä missään nimessä raikkainta.

Mistä sen tietää?

Siitä, että kirjassa päästetään ääneen melkein kaikki helsinkiläiset päähenkilö Emmin eli Emilian eli Millan lisäksi. Hyvässä chick lit -kirjassa näkökulma on minäkertojan, mieluiten ensimmäisessä persoonassa kerrottuna ja sillä sipuli. En tiedä, kertooko ehkä yksikään kirjallisuudenlaji chick litin ja dekkarin lisäksi jo nimessään, kenestä koko tohinassa on kyse. Chick lit -kirjassa ei anneta näkökulmaa petetylle poikaystävälle, hottikselle parhaan kaverin miehelle, hottikselle kokille, hottikselle sissiviljelijälle, pomolle, parhaalle kaverille tai kuolevalle koiruudelle. Ei. Chick litissä näkökulma on sankarittaren, ja siinä pysytään. Romanttisessa viihdekirjassa voi halutessaan hortoilla miten huvittaa (vaikka ei se sielläkään suositeltavaa ole).

Mikki tuntui välillä keksivän mitä vain, jotta Lili olisi onnellinen, ja onnistuikin siinä. Miten minä olen yrittänyt tehdä Emmin onnelliseksi? Pietu mietti. Toisaalta Emmi ei – toisin kuin Lili – koskaan varsinaisesti vaatinut mitään. (s. 77)

Murusia on nimetty oivasti: kirjailija on valinnut ympäristökseen ruoan eri olomuodot kotitaloustunneista gourmet-ravintolaan ja ruokablogiin. Muodikasta kuin kuppikakku, mutta lässähtää kuin soufflé ja hajoaa kuin hiekkakakku. Kerronpa, miksi.

Koska jokainen juonenpätkä lapsuusmuisteloista hyhmääntyvään ihmissuhteeseen ja kolmosella porisevaan uuteen hoitoon on läpeensä höystetty sapuska-alluusioin. Luonnollisesti joka lukuun on pinnistelty otsikoksi jotain ruokaan viittaavaa. Jotkut luvut ja juonenpätkät suorastaan kirkuvat nimikkoruokaansa antaen ymmärtää, että luvun ja juonenkiemuran ainoa olemassaolon tarkoitus on herkutella kyseisellä ruokalajilla ja siihen liittyvällä ruokatietoudella. Juonet huljuvat fiilispohjalta kuin ylikypsät spagetit, paitsi ne, joista on todellakin olemassa vain murusia siellä sun täällä. Mitä sille sissiviljelmälle kävi?

Miten tähän oli tultu? Yhdessä hetkessä minä pidän hauskaa ja laulan kauhaan, seuraavassa makaan sohvan pohjalla, olen kahden lapsen äiti, enkä saa mitään järkevää aikaan, en edes ruokaa perheelleni. (s. 101)

Murusia on kokonaisuudessaan kokoonkaapaistun oloinen: ideoita tuolta, tähteitä sieltä, halipusut täältä ja vielä yksi kirsikka kiellon päälle. Jos viimeinen editointikerta ei olisi jäänyt väliin, tälläkin reseptillä olisi voitu ihan kelpo kakku saada aikaiseksi. Tällaisenaan kirja kärsii kerronnallisten hikkojen ja epäloogisten juonenpätkien lisäksi niin ja-, nyt- kuin no-taudeista. Kirjailijan kannalta on traagista, että naisten viihderomaanina tämä olisi tällaisenaankin raikkaasti chick litiin kallellaan blogailuineen, tuunauksineen ja nakkikätköineen päivineen.

Ja nyt minä keskityn oleelliseen, Emmi ajatteli. Hän otti kynän ja paperia, mietti reseptinsä työvaiheita, piirteli kuvia siitä, miltä sen tuli näyttää valmiina lautasella. Liemi oli keitetty, mutta se oli vasta alkuvalmistelua. (s. 141)

***

Sari Luhtanen: Murusia
Kansi: Tuija Kuusela
Tammi 2013
224 s

One thought on “Sari Luhtanen: Murusia

  1. Pingback: Sari Luhtanen & Miikko Oikkonen: Nymfit | Kirjasfääri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *