Aamiainen WSOY:llä

WSOY:llä pidettiin aamulla kirjallinen aamiainen syksyn uutuuskirjojen merkeissä. Edelleen tämä kirjapiiribloggaajan urani kärsii suunnattomasti jokseenkin olemattomasta suhteestani ruokaan – etenkin näin nuhaisena, kun en edes maista mitään – mutta muistaakseni tarjolla oli mehuja, teetä ja aamiaissämpylöitä. Korruptiokassin unohdin ottaa mukaan.

JP Koskinen kertoi kirjastaan Ystäväni Rasputin, joka sekoittaa faktaa ja fiktiota kertoessaan Rasputinista, tuosta Jumalan hullusta, joka imeytyi Venäjän viimeisen tsaariperheen läheisyyteen. Kirjailija väitti, että kirja ei ole peilin inspiroima.

Miina Supinen & JP Koskinen

Miina Supinen & JP Koskinen (© Taika Dahlbom)

Miina Supinen (mun lemppari!) oli tullut paikalle suoraan viimeisten viilausten ääreltä. Uutuusromaani Säde tutkii aiemman romaanin Liha tottelee kuria tavoin sitä, mitä löytyy kun raaputetaan pintasilausta. Kirjailijan aiempi tuotanto on ainakin omasta mielestäni hersyvän hauskaa. Säde kuulostaa teemoiltaan tummemmalta.

– Itseäni ei koskaan omat kirjat naurata. Kirjojen hauskuus riippuu siitä, kuinka paljon lukija pystyy nauramaan kamalan edessä.

Päähenkilöinä ovat tällä kertaa parikymppinen Säde, joka etsii itseään ja keski-ikäinen Vic, joka etsii arkeologisia löytöjä ja kauniita naisia. Säteestä nousee kirjan päähenkilö, sillä kirjailija halusi näyttää nuoruudestaan ja kauneudestaan huolimatta moniulotteisen nuoren naisen. Seksi ja seksuaalisuus ovat kirjassa keskeisiä – ja niin ovat uskonto ja uskonnollisuuskin.

– Kirjassa ei ole siivoja ihmissuhteita, kirjailija sanoo. Onko joku moraaliton? Toivoisin, että eri lukijat saavat eri vastauksen.

Marissa Mehr

Marissa Mehr (© Taika Dahlbom)

Marissa Mehr on syksyn esikoiskirjailjoita. Hänen teoksensa Veristen varjojen ooppera on kirjallinen rakkauslaulu opperalle. Oopperaromaanina se ei kulje suomalaisen realistisen romaanin tuttuja polkuja, vaan kurottelee jopa fantasiaan ja kauhuun.

Romaanissa on intertekstuaalisia viitteitä oopperoihin, mutta niitä ei tarvitse ymmärtää nauttiakseen kirjasta. Oopperan vihaajille erityisesti Veristen varjojen oopperalla on selkeä viesti.

– Kirjassa halutaan tuoda erityisesti esiin, että ooppera on taiteenlajina väärin ymmärretty. Oopperan tarkoitus ei ole olla valtavaa pönötystä käsittämättömillä kielillä laulettuna.

 

Karo Hämäläinen

Karo Hämäläinen (© Taika Dahlbom)

 

Karo Hämäläisen viides romaani Ilta on julma on yhdenillan romaani vanhojen ystävysten tapaamisesta. Se kuitenkin alkaa seuraavan päivän aamusta, jolloin tyhjässä asunnossa piippaa kolme kännykkää.

– Romaanistani piti tulla suuri yhteiskunnallinen aateromaani, mutta siitä tulikin suljetun tilan jännäri. Vaimoni Salla Simukka tiivisti niin, että kirjassa on agathachristiemäinen alku, joka muuttuu alfredhitchcockiksi ja loppuu Quentin Tarantinona. Verta ei säästellä, joten minulla oli hurjan hauskaa tätä kirjoittaessani.

Romaania kannattelee moraalittoman ja maailmaaparantavan henkilön välinen jännite. Kirjailija paljastaa, että hahmoista Mikko on omakuvakarikatyyri.

Anne-Maria Latikka

Anne-Maria Latikka (© Taika Dahlbom)

Anne-Maria Latikka on toinen syksyn esikoiskirjailijoista, jonka novellikokoelma Tuulensuoja käsittelee ihmisiä, joiden käytös poikkeaa totutusta. Vaikka Latikka kirjoittaa novelleja, hän kertoo työstävänsä aiheitaan pitkäänkin. Kirjailija kertoo pitävänsä itseään ideakoneena, joka saattaa sitten kuitenkin muhitella ideoitaan pöytälaatikossa vaikka kymmenen vuotta.

Onnea syksyn raikkaille esikoiskirjailijoille ja paatuneemmille konkarikirjailijoille!

(Ja siis pakko sanoa… Löysin sisäisen fanityttöni viimeksi Apatosauruksen maata lukiessani ja tänään sain istuttaa sen Miina Supisen viereen aamupala-aikaan. Ajatus katosi, kynä tärisi ja nenä valui solkenaan. Jotkut ne antaa lempparikirjailijoilleen pehmoleluja. Minä luultavasti flunssan. Reilu meininki.)

6 thoughts on “Aamiainen WSOY:llä

 1. Elegia

  Täh, oikeasti unohdit kassin vai “unohdit”? 😀

  Enpä muuten tiennyt, että Simukka on Hämäläisen vaimo. Ei ehkä oleellinen tieto missään mielessä, mutta siis sen(kin) olen missannut. Vaikuttaa kyllä ihan kiinnostavalta aamiaiselta. Osallistuisin kenties itsekin mielelläni, jos olisi mahdollisuus.

  Reply
  1. Taika Post author

   Ihan rehellisesti unohdin. Siellä mainostettiin olevan Jari Tervon uutuus Esikoinen. Mä olin tästä kirjailijapariskunnasta kuullutkin, Yle:llä oli joku yhteishaastattelu. Saattaa löytyä Areenasta edelleen (paitsi en tiedä näkyykö ulkomailla). On takuusti Suomen kirjapiirien söpöin kirjailijapariskunta.

   Mä olen nämä kirjapiirihäppeningit ajatellut kompensaationa siitä, että asun Helsingissä. Enkä esimerkiksi Lontoossa tai Tahitilla.

   Reply
 2. Pingback: Taiteiden aamu | Karon Kuvalehti

 3. Pingback: Menoja ja vähän tulojakin | Savurenkaita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *