Henrik Fexeus: Viettelyn jalo taito

Henrik Fexeus: Viettelyn jalo taito

Henrik Fexeus: Viettelyn jalo taito (Atena 2013)

Henrik Fexeuksen ihmissuhdetaito-opas Viettelyn jalo taito: 168 vinkkiä miten saat hänet jakaa maalaisjärkisiä ja edistyneempiä vinkkejä ihmissuhteeseen pyrkiville. Kirjoittaja pyrkii raivokkaasti tasa-arvoiseen sukupuolinäkemykseen, muttei ihan onnistu. Siitä huolimatta opas on käyttökelpoinen peruskuvaus ihmisten välistä kanssakäymistä helpottavista pikku keinoista, joiden muisteleminen ei koskaan ole kenellekään pahaksi. Nuorille aikuisille Fexeuksen vinkeistä on taatusti enemmän hyötyä kuin PUA-blogeista* tai Cosmosta – ja ne kuulostavat uskottavammilta tullessaan kirjasta kuin äidiltä tai isältä.

062: Jokainen määrittelee itse oman arvonsa. …Kun muut luovat kuvaa sinusta, he eivät voi rakentaa sitä minkään muun kuin itse kertomiesi asioiden varaan… Osoita siis olevasi ylellinen design-tuote, et halpa thaimaalaiskopio. Vaikka syvällä sisimmässäsi tuntisit, että asia on ihan toisinpäin, kenenkään ei tarvitse tietää sitä. (kirjassa ei ole sivunumeroita)

Viettelyn jalo taito aloittaa yleisesti hyödyllisistä ihmissuhdetaidoista (älä ota pakkeja henkilökohtaisesti, näytä aina niin hyvältä kuin mahdollista) ja jatkaa yksityiskohtaisempiin, tilannesidonnaisiin vinkkeihin, esimerkiksi erilaisiin eleisiin, joita on sopiva käyttää tietynlaisissa tilanteissa. Fexeuksen viehelaatikosta löytyy esimerkiksi useammanlaisia osoitteluita tai kosketteluita, joilla voi pyrkiä viemään tilannetta itselleen edulliseen suuntaan, kunhan vain muistaa käyttää oikeanlaista elettä oikeanlaisessa tilanteessa.

105: Miten toinen kohtelee muita. Jos olet kiinnostunut jostakusta, haluat epäilemättä pian tietää, millainen hän on tosielämässä… Hyvä temppu, jonka avulla toisia voi opetella tuntemaan salaa, on katsoa miten he käyttäytyvät muita kuin sinua kohtaan. (kirjassa ei ole sivunumeroita)

Lopulta kirjoittaja siirtyy antamaan yksityiskohtaisia vinkkejä esimerkiksi katsekontaktin pitämisestä, äänen käytöstä tai ihmissuhteen luomiseen liittyvistä tilanteista, kuten treffeille pyytämisestä. Fexeus ei kuitenkaan lopeta onnittelemalla lukijaa huippuluokan viettelijäksi valmistumisesta, vaan toteaa, että käytännön harjoittelu muutama vinkki kerrallaan on ainoa tapa parantaa seuraelämäänsä.

Viettelyn jalossa taidossa opastaminen tuo tietysti mukanaan mielenkiintoisia moraalisia kysymyksiä. Käytännössähän “viettely” on kanssaihmisten manipuloimista, jos ei nyt tekemään jotain, mitä he eivät missään nimessä halua tehdä, kuitenkin jotain, josta he eivät olisi kenties kiinnostuneet ilman ulkopuolista painostusta. Toisaalta jotkut ihmiset ovat tällaisessa manipulaatiossa luonnostaan lahjakkaampia ja ehkäpä kokemustensa takia tietoisempia, mikäli sellaista käytetään heihin. Onko reilua vai epäreilua muuttaa sosiaalista leikkikenttää paljastamalla salaisuudet, luomalla yleistä tietoisuutta erilaisista manipulaatiokeinoista tai tasaamalla ihmisten mahdollisuuksia elää sosiaalisissa ympäristöissä? Muuttaako viettelyn sääntöjen opiskelu sosiaalisen elämän sosiaaliseksi peliksi?

Oli miten oli, mutta olisipa minulla ollut tällainen kirja käsillä nuorena aikuisena ihmisten kanssa elämistä opetellessani. Viettelyn jalo taito keskittyy suurelta sosiaalisen elämän perustaitoihin. Se perinteinen suomalainen vinkki – olet vain oma itsesi – ei nimittäin ihan aina riitä, eikä siitä ole juuri apua ainakaan silloin, kun joutuu kohtaamaan täysin uudenlaisia haasteita. Upeasti kuvitettu ja hengeltään hyvin myönteinen ja humoristinen teos auttaa ajattelemaan sosiaalista elämää ja ennen kaikkea siihen osallistumista miellyttävänä ja hauskana elämänalueena, jolla toimiessaan ei kannata ottaa itseään liian vakavasti.

* PUA tulee sanoista Pick Up Artist, ja se tarkoittaa, että jotkut keski-ikäiset miehet ovat keksineet tehdä rahaa myymällä naisten iskuvinkkejä kokemattomille, mahdollisesti heikon flaksin takia katkeroituneille kanssaihmisilleen. Kehotan tutustumaan tähän alakulttuuri-ilmiöön ainoastaan En kehota tutustumaan tähän alakulttuuri-ilmiöön.

***

Henrik Fexeus: Viettelyn jalo taito: 168 vinkkiä, miten saat hänet
Suom. Riie Heikkilä ruots. alkup. Alla får ligga – Strategier i 
förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan
Kuvitus: Ralf Söderlind
Atena Kustannus 2013
350 s.

3 thoughts on “Henrik Fexeus: Viettelyn jalo taito

 1. Linnea

  Mainiota! Viettelyssä toki on aina manipuloinnin piirteitä, se on totta, mutta jos hommaa hoitaa jaloin tarkoitusperin niin mikäs siinä. Koska ainahan sitä viehättävää ihmistä ei saa kääntämään katsettaan, ellei tee hieman temppuja. Lainauksesi myös kuulostavat varsin täysjärkisiltä, että tästähän voisi jopa olla jelppiä.

  PUA:sta tuli mieleen, Neil Strauss lienee tuttu? The Game oli aika hurja kirja, siinähän nimenomaan soluttaudutaan osaksi PUA-kulttuuria ja lopulta näytetään myös sen raadollisuus. Mielenkiintoinen (vaikkakin välillä vastenmielinen) luettava.

  Reply
  1. Taika Post author

   Tie helvettiin on kivetty… 😀

   Ei ole The Game tuttu, mutta kiitos vinkistä. Kimpoilen aina mielelläni kanssaihmisten järjettömyyksille!

   Reply
 2. Pingback: Neill Strauss: The Game: Penetrating the Secret Society of Pickup Artists |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *