Niina With: Taisit narrata, Stella

Niina With: Taisit narrata, Stella

Niina With: Taisit narrata, Stella (Myllylahti 2013)

Niina Within Taisit narrata, Stella on lämminhenkisen humoristinen suomipastissi Bridget Jonesista (osat 1 ja 2). Monipuolinen kirjailija on esikoischikkerissään onnistunut luomaan varsin tasapainoisen viihderomaanin, jossa on sympaattinen päähenkilö, rutkasti kiherryttävää huumoria, pari kevyttä kolmiodraamaa, eksoottinen seikkailu ja runsaasti romanttista jännitystä. Romaani toimii erinomaisesti pikku hömpännälkään.

Ja nyt olen siis orpo tyttö ilman Louis Vuittonia, Stella hymähti surullisena ja tunsi oikeat kyyneleet silmissään. Ihan oikeastihan hän voisi olla orpo ja menettänyt Vuittonin laukun! (s. 17)

Taisit narrata, Stella –teoksen päähenkilö Stella on kohta kolmekymppinen johdon assistentti, jonka lievästi pakko-oireista luonnetta epätasapainottavat impulsiivinen luovuus ja akuutti romanssinnälkä – sekä taipumus valehdella hermostuessaan niin töissä kuin vapaa-ajalla. Pomoonsa ihastunut Stella virittelee romanttisia tunnelmia pragmaattisesti myös lähinaapurustossa, suurkaupungin yössä ja netin treffipalstalla. Kuka lopulta tarttuu verkkoon, vai jääkö Stella pyristelemään valheidensa vankina?

Oman profiilinsa Stella kuitenkin oli jo yöllä luonut. Pitkään pohdittuaan hän oli päättänyt olla ainakin 95-prosenttisen rehellinen eli pysyä iän, siviilisäädyn, koulutuksen ja harrastusten osalta jotakuinkin totuudessa. Eikä maininnut missään nimessä olevansa orpo, kirjailija, tai vakoojan sukulainen. (s. 31)

With leikittelee chick lit -kirjallisuuden ja harlekiiniromanssien kliseillä varsin nokkelasti niin juonten kuin hahmojen tasolla. Löytyy komea lentokapteeni, pomon ja sihteerin välisiä sutinoita, keski-ikäinen puumatar, salaperäinen nettituttavuus. Ystävättären kanssa filosofoidaan, asuntoa rempataan, firma pelastetaan, televisioon päästään, yllätysmatkalla uhkaa vankeustuomio ja kotimaassa joudutaan kohuskandaalin uhriksi. Talvisen suomiromantiikan vastapainoksi tarjotaan eksoottista arabialaista luksukkuutta.

Kliseiden käsittely on kuitenkin onnistunutta: Within teksti luistaa luontevasti kohtauksesta toiseen ja dialogi on uskottavaa, milloin sen ei ole tarkoituskin olla väkinäistä. Kirjailijan huomiot tunnollisten naisten helmasynneistä ovat nokkelia ja tuovat tarinaan inhimillistä syvyyttä.

Päällimmäisenä teemana on tietysti nykyaikainen pariutumisdynamiikka, mutta sen rinnalle nousee yksilön julkisuudenhallinta. Sosiaalisen median tunkeutuminen niin työ- kuin sosiaaliseen elämään tuo julkisen minäkuvan työstämisen ja hallitsemisen kenen tahansa ongelmaksi. Toisaalta todellisen minän suhde erilaisiin elämänrooleihin on aina ollut monimutkainen kuvio hallita. Stellan hahmossa tulee tämä problematiikka esiin monitasoisesti.

Luin tämän kirjan yhdessä illassa. Liekö aamuyöhön venähtäneen lukuoperaation seurausta, mutta kirjan alkuun verrattuna loppu oli töksähtelevä, kun juonikuvion langanpätkiä yritettiin sitoa ehkä liiankin pikaisesti. Toki kirjan romanttinen loppuratkaisu on, kirjallisuuslajille tyypillisesti, lukijan tiedossa lähestulkoon alkumetreiltä lähtien, mutta olisin silti kaivannut hiukan enemmän ilmaa ja höttöä, ehkäpä huumoriakin loppuunsaatteluun. Kaiken kaikkiaan kuitenkin timmi suomalaischick lit -romaani, jonka uskoisin tavoittavan monenikäisiä lukijoita. Sulkun päähenkilön uusistakin seikkailuista lukisin mielelläni, mikäli sellaisia olisi suunnitteilla.

***

Niina With: Taisit narrata, Stella
Kansi: Satu Kontinen
Myllylahti 2013
198 s.

7 thoughts on “Niina With: Taisit narrata, Stella

 1. Elegia

  Vaikuttaa melko vauhdikkaalta kirjalta. En lue pahemmin chick litiä, mutta pieninä annoksina silloin tällöin se on ihan virkistävää. Tämä hieman kiinnostaa juurikin suomalaisuuden takia.

  Luin muuten jokunen aika sitten hieman toisenlaisen chick lit -romskun: siinä miehen saalistamisen sijasta yritettiin päästä siitä (miehestä) eroon. Kirjan päähahmo oli kova valehtelemaan – jopa siinä määrin, että se aluksi etoi.

  Reply
  1. Taika Post author

   Mitä väsyneempi äiti, sen enemmän chick litiä menee. 😀 Tämä oli suomichikkeriksi erinomainen, luotettiin siihen, että romantiikkaa voi tapahtua myös Suomessa. Epäuskottavaltahan se kuulostaa, mutta hyvä kirjailija pystyy luomaan mahdottomasta mahdollista.

   Mikäs tämä tämmöinen romsku on? Alkoi heti kiinnostamaan. Sikäli kun sinäkin et laske “Kilttiä tyttöä” chikkeriksi.

   Reply
 2. Elegia

  En ole Kilttiä tyttöä lukenut, joten en osaa siihen ottaa kantaa. Eikös olekin ihme, ettei joku ole sitä vielä lukenut (hyllyssä se on kyllä pölyttynyt jo aika kauan, luen sen kyllä joskus). 😀

  Kirja, jota tarkoitin on ehtaa brittikanailua Jane Fallonilta, kirjan nimi on Getting rid of Matthew (ei ole suomennettu). Näin jälkikäteen ajateltuna kirja oli oikeastaan jopa aika hyvä! Jos kiinnostaa lukea enempi, niin alla linkki.

  http://mainoskatko.blogspot.co.uk/2013/08/miten-paasta-eroon-matthewsta.html

  Reply
  1. Taika Post author

   Kivakivakivaa! Laitoin varmuuden välttämiseksi heti varaukseen kirjastoon. Syksy, i’m on to you.

   Reply
 3. Niina W

  Kiitos, Taika, todella mielenkiintoisesta arvostelusta!! Tästä ja usean muun blogistin kommenteista ilahtuneena on kyllä varmaan pakko jo luvata, että Stellan seikkailut jatkuvat :)

  Reply
  1. Taika Post author

   Kiitos, Niina! Kyllä se tämä kirjakätyröinti selvästi vaan kannattaa. Nyt kun vain Jyrki Heino osoittautuisi yhtä myötämieliseksi… (Ja salaliittoentusiasteille tiedoksi, että en tunne Niinaa entuudestaan lainkaan. Tai Jyrki Heinoa.)

   Reply
 4. Pingback: Niina With: Joko taas, Stella | Kirjasfääri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *