Kirjaläppää: Valekirja-arvio-flashmobin vuosipäivä

Valekirja-arvio-flashmob* järjestettiin kirjablogeissa vuosi sitten. Tarkoituksena oli herätellä googlaajia huomioimaan niin plagioinnin laittomuus kuin internetin epäluotettavuus lähteenä. Siteeraanpa tässä vuodentakaista itseäni:

Plagiointi eli copypastaaminen eli internetistä kopiointi (ja kopioinnilla tarkoitetaan nyt toisen henkilön tekstin esittäminen omana tuotoksena), on aina vähintään moraalisesti väärin, ellei jopa laitonta, mikäli plagiaatilla tavoitellaan taloudellista hyötyä. Sen sijaan toisen tekstiä saa siteerata, viitata ja lainata. Lainatessa kannattaa kuitenkin aina tarkastaa faktat, etenkin internettiä hyödyntäessään. Onko lähde luotettava? (Kirjasfääri, 1.10.2012)

Miltä tempaus näyttää jälkikäteen?

Häräntappoase edelleen luetuimpien joukossaErittäin tarpeelliselta. Hesarin linkkauksen takia valekirja-arvioni Häräntappoaseesta nousi vuoden luetuimmaksi kahdessa päivässä. Mutta mikä vielä mielenkiintoisempaa, juttu on edelleen luetuimpien joukossa.

Häräntappoasetta nimittäin googlaillaan päivittäin. Suosituimpia yhdistelmiä ovat:

 • Häräntappoase + juoni
 • Häräntappoase + essee
 • Häräntappoase + hahmot
 • Häräntappoase + loppu
 • Häräntappoase + juoniselostus
 • Häräntappoase + kirjaesitelmä

Välillä myös lukutehtävän antaneet opettajat googlailevat:

 • Häräntappoase + kissanpentu
 • Häräntappoase + kirous
 • Häräntappoase + rituaali

Ja satunnaisesti googlailut ovat itsessään älyttömän hauskoja. Vai mitä sanotte seuraavasta parista, jonka on mitä ilmeisimmin tehtaillut yksi ja sama salahumoristi:

 • Härän tappo ase
 • Härän tappo ase hahmot

Siltä varalta, että joku nyt googlailleessaan löytäisi tämän tekstin kaipaamansa Häräntappoaseen juoniselostuksen sijaan, tiivistän tällaiset helpot ja yksinkertaiset juoniselostusohjeet:

 1. Lue se kirja.
 2. Kirjoita siitä kirjasta.

Yksityiskohtaisempia ohjeita tarvittaessa (sis. myös ohjeet siitä, miten internetiä voi käyttää hyödykseen: http://kirjasfaari.fi/2012/09/kirjalappaa-kirja-arvostelu-kouluun/.

Siltä varalta, että joku haluaisi kuolla nauruun tässä ja nyt, tempaukseen osallistuneet valekirjabloggaukset kätevänä linkkilistana
:

Lupaukseni mukaisesti olen sittemmin blogannut niin oikeita kirja-arvioita kuin osaan.

* Valekirja-arvio-flashmobista tuli kertaheitoilla yksi lempparisanoistani.

8 thoughts on “Kirjaläppää: Valekirja-arvio-flashmobin vuosipäivä

 1. Elegia

  Tämä oli kyllä hauska tempaus! Olen käynyt jälkikäteen lukemassa uudelleen näitä valearvioita ihan vain huvittaakseni itseäni.

  En itse tempaukseen osallistunut, mutta minusta se oli hyvä. Mediakriittisyyden pitäisi olla eräs aihe, josta kotona ja koulussakin kenties voisi nuorille puhua.

  Reply
   1. Taika Post author

    Totta, kirja-arviovale kuvaisi tapahtunutta ehkä paremmin. Mutta mikäs olisi sitten todenmukaisesta poikkeava kritiikki valekirja-arviosta?

  1. Taika Post author

   😀 Mun mielestä luova tulkinta romaanista kyllä. Ja erittäin ytimekäs. Ei kyllä sovi tietysti Häräntappoaseen tulkinnaksi.

   Reply
 2. ope

  Taas lankesi nuorisoa tähän ansaan! Mediakriittisyys taitaakin olla seuraava opetusteemani. Kiitos fantastisesta kirja-arvostelusta. Surullisen monta lammasta laumastani erehtyi luulemaan mainiota kirja-arvostelua Anna-Leena Härkösen Häräntappoaseesta todeksi ja kopiomaan sitä. Osa enemmän ja osa vähemmän suoraan. Iloitsen toki siitä, että mediataitoiset (?) oppilaani osasivat varoa suomi24 -sivustolla esiintyneitä erinomaisia juonitiivistelmiä….

  Reply
  1. Taika Post author

   Vieläkö ne menee vanhaan? Olen kyllä saanut aina välillä reklamaatiomeilejä, joissa kerrotaan, miten epiä tää tällainen on, että tuleeko hyvä mieli ja itekki on meinattu langeta, mutta onneksi viime tingassa ei…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *