Tuomas Vimma: Ruutukymppi

Tuomas Vimma: Ruutukymppi

Tuomas Vimma: Ruutukymppi (Gummerus 2013)

Tuomas Vimman Ruutukymppi on eeee-ha-na täysverinen chick lit -romaani, jossa rotumies, uraputkari ja raksaprojari Sami laittaa uuden vaihteen silmään ja lähtee reality-tv:n remonttireiskaksi.* Takakannessa kerrotaan Ruutukympin olevan “itsenäinen toinen osa harvinaislaatuisessa kolmiosaisessa trilogiassa” – ja romaani todella toimii yksinäänkin.** Hykerryttävän hauskat sketsit, ällistyttävän iljettävän ihastuttava hahmostereotyyppigalleria ja kliseestä toiseen skimbaileva juoni muodostavat lähestulkoon pärrrfektin viihdytyskimaran. Ja vielä täysin kalorittoman!

Sami on kolmikymppinen projari suomenruotsalaisen, puolihävyttömästi puumahkon Danikan remppafirmassa. Sami tekee töitä 60-90 tuntia viikossa kovalla alalla – ja on juuri ostanut remppakuntoisen kämpän, joka on tarkoitus laittaa asuttavaan kuntoon vapaa-ajalla. Luonnollisesti firman vehkeillä. Tähän varsin yksioikoiseen tilanteeseen tupsahtaa yksi tuotantoyhtiö, joka haluaa Samin remppaohjelmansa ohjaimiin, sekä yksi tuotantoyhtiön parikymppinen hottis Lada, joka haluaa Samin. Mitäpä siinä mies voi, kuin hurmaantua uusille urille? Eli telkkariin. Mutta vastaako tv-ohjelman tekeminen glamoröösejä lupauksia ja mielikuvia?

– Otetaan vaikka noi. Aivan herttaisen hailee mulle. Noi on kaikki niin karmeita luukkuja, että tehtiin me aivan mitä tahansa, niin se on kuitenkin parempaan suuntaan. Mua alkaa oikeesti kaduttaa, että lähdin tähän edes mukaan. Tällainen kurjaliston alennustilan näkeminen riipii herkkää taiteilijasieluani.                                                                       Minussa heräsi pieni toivonsekainen utukuva siitä, että vittumainen sissari jysäyttäisi tässä vaiheessa vanttuut tiskiin. (s. 185)

Eipä taida vastata niin. Ahhhahahahhahahaaaa. Ei voi kuitenkaan ihan yhden käden sormilla laskea, mikä kaikki menee pieleen. Ellei satu olemaan “traalilainen sontiaismolottajapeto” tai vast.***

Ruutukympissä on kaikki fiktion ainekset melko lailla kunnossa. Asiaakin vähintään näennäisesti on, mikäli asiaksi lasketaan tv-tuotannon suomiminen ja raksaäijäelämän raadollisen todellisuuden ruotiminen. Parasta koko setissä on kuitenkin kielellinen tykitys, joka seilaa iloisesti korkeasivistyneestä matalaotsaiseen.

Ruutukymppi maalaasi marraskuuni hetkellisesti täysin siedettäväksi. Itse asiassa unohdin koko marraskuun – kuin myös lohtusuklaan, suklaakakun ja rommikaakaon. Kiitos, Tuomas Vimma.

***

*Päähenkilö on ehkä mies, mutta ihan ehtaa chikkeriä tämä on alusta loppuun.

**En ole vielä lukenut ykkösosaa Raksa, mutta tätä kirjoittaessa varasin sen. Sisäinen pakko.

*** Ruutukymppi, passim.

***

Tuomas Vimma: Ruutukymppi
Kansi: Tuomo Parikka
Gummerus 2013
348 s.

3 thoughts on “Tuomas Vimma: Ruutukymppi

  1. Pingback: Tuomas Vimma: Raksa |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *