Kirjaläppää: Testaa, millainen lukija olet

Mtv3 paljasti tänään, että himolukijoita on Suomessa yhä vähemmän. 79% suomalaisista lukee yhden (1!) kirjan vuodessa. Kymmenen (10) kirjaa vuodessa lukeva lasketaan himolukijaksi.

Kylläpä minä nyt tunnen vähemmistössä olevani. Tämä taatusti selittää myös, miksi jengi tukkii kirjaston käytävät just kun olen siellä kirjoja stalkkaamassa.

Jotta nyt ei kuitenkaan leimauduttaisi kaikki epäilyttävästi himolukijoiden suureksi massaksi, tein tällaisen vakavamielisen testin, jonka avulla voi selvittää lukijuutensa todellisen tason. Nimeän sen mielikuvituksekkaasti Lukijatestiksi.

Millainen lukija olet?

A. Montako kirjaa luet vuodessa?

 1. En yhtään kirjaa
 2. 1 kirjan
 3. 2-4 kirjaa
 4. 4-9 kirjaa
 5. 10-12 kirjaa
 6. 12-24 kirjaa
 7. 25-51 kirjaa
 8. 52-79 kirjaa
 9. 80-100 kirjaa
 10. 100-150 kirjaa
 11. 150-249 kirjaa
 12. 250-365 kirjaa
 13. 365+ kirjaa

Bitstrips "Kirjavuori"Vastaukset:

 1. Kirjasyntinen. Tee parannus, lue kirja!
 2. Joululahjakirjalukija. Toivottavasti sait hyvän kirjan!
 3. Kvartaalilukija. Etenet yhtä tahtia pörssitiedotteiden kanssa.
 4. Alemman tason lukija. Jos parannat geimiäsi, saat paremman tason kirjoja.
 5. Himolukija. Olet tukevasti lukijoiden vähemmistössä.
 6. Ylemmän tason lukija. Saat koukkuun kirjan kuin kirjan.
 7. Intohimolukija. Kirjat ovat tärkeä osa viihtymispalettiasi.
 8. Kirjafiili. Kirjastokorttisi kuluu puhki säännöllisesti.
 9. Kirjaholisti. Kirjat ovat mielessäsi viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla.
 10. Kirjanautti. Kirjat ovat viihtymispalettisi.
 11. Lukusankari. Kirjat ovat elämäsi.
 12. Elämäntapalukija. Kirja päivässä pitää elämän sopivasti loitolla.
 13. Kirjahvi. “Luen, siis olen.”

58 thoughts on “Kirjaläppää: Testaa, millainen lukija olet

 1. Niina T.

  Olen intohimolukija. :) Ihan hyvälle tuntuu tämä sijoitus. Joskin tavoittelen vasemmalla kädellä jo seuraavaa oksaa. Parin viime vuoden aikana kun 50 kirjan rajapyykki on ollut lähellä särkyä.

  Reply
  1. Taika Post author

   Oikein! Laitat pari paksumpaa kirjaa varpaitten alle, niin heti sormenpäillä yletät seuraavalle tasolle. :-)

   Reply
 2. MarikaOksa

  Kirjanautti, joka saattaa lipsahtaa jopa lukusankaruuden puolelle, jos kovasti pinnistää. :) Onneksi lukiessa ei tarvitse yleensä kovin paljon pinnistellä, se on vaan niin hauskaa.

  Reply
  1. Taika Post author

   Vitsit kun pääsisi taas itsekin lipsumaan sinne sankaruuden puolelle. Notkun itse selkeästi kirjanautin puolella, ja sinnekin upgreidasin tasan tarkkaan blogin peesissä. 😀

   Reply
 3. Elina / Luettua elämää

  Kirjanautti viime vuonna oman blogin ja kotiäitinä olemisen ansiosta. Normaalisti intohimolukija. Joululahjakirjalukijoiden suvusta ponnistanut, kirjasyntisen anopin miniä. Tekevän suvun musta lammas, epäkäytännöllinen ja laiska (kirjoihin)tuhlaajaminiä.

  Onneksi suurin osa työkavereistani kuuluu vähintään himolukijoihin, ystävistä samoin. Jopa mies on himolukija. Tämä porukka täällä Blogistaniassa on sitten aivan omaa luokkaansa – hyvä, että löysin teidät. On normaali olo edes hetkittäin.

  Kiitos päivän piristyksestä, Taika!

  Reply
  1. Taika Post author

   No se on kun pistäisi rahaa pankkiin, kun tuhlaa kirjoihin. Fakta. Toivottavasti viihdytään pitkään samixien iloisessa joukossa!

   Reply
  1. Taika Post author

   Kiitos, Margit! Uskon, että arvostat etenkin testin tieteellitä lähestymistapaa. On numeroita ja kaikkea. 😀

   Reply
  1. Taika Post author

   11 kuukautta aikaa vielä tässä vuodessa. Kyllä siinä ehtii puolivallattomasti hyppästä kirjaan jos toiseenkin!

   Reply
 4. Maija

  Olisin niin halunnut päästä lukusankariksi, mutta jään just vähän alle sen. Pakko lukea vähän lisää.

  Reply
 5. Tiina

  Intohimoluklija täällä! Olen ihan tyytyväinen statukseeni. 😀 Kyllähän minä mielelläni lukisin enemmänkin, mutta kun tunteja on rajatusti ja muita tekosyitä.

  Reply
  1. Taika Post author

   Onnea sankarille! Yliannostuksen sattuessa Lukusankari pohtii, että parempi överit kuin vajarit. 😀

   Reply
  1. Taika Post author

   Tässähän on vielä vuotta jäljellä vaikka kuinka. Hyvin ehtii kirjamaailman savanneilla uljaasti käyskenteväksi kirjahviksi ryhtyä.

   Reply
 6. Anna Maria

  Jaha, fiilin ja holistin välillä huojun. Kirjafiili kuulostaa jotenkin mukavan irstaalta, kuin joltain sellaiselta, joka salaa nuuhkii kirjastossa vanhoja kirjoja ja silittelee kansia, kiinnijäätyään näyttää syylliseltä. Holisti taas vetää ketjussa monta tuntia ja juoksee Akateemisen aleen kädet vapisten ja sopertaen jotain tuskin ymmärrettävää viiden eruron pokkareista.

  Reply
  1. Taika Post author

   Kuvauksesi ei liene kovinkaan kaukana todellisuudesta, kommentoi hän kirjastoretkeltään… Parhaillaankin pohdin, että pitäisikö pelastaa tuolta kierrätyshylkyjen joukosta 1800-l painettu tanskankielinen elämäkertateos. Kyllä varmaan pitäisi, koska tanskaa ja 1800-luvulta ja raamattupaperia ja litografioita kirjeistä. Henkilö on toki nevörhöörd, mutta onko sillä väliä?

   Reply
 7. Kaisa Kyläkoski

  Olen yläasteikäisestä pitänyt kirjaa luetuista kirjoista. Työssäolovuosina vuositavoitteena on sata kirjaa ja muistaakseni useammin saavutettu kuin jäänyt saavuttamatta.

  Reply
  1. Taika Post author

   Vaude. Tällaista järjestelmällisyyttä mäkin toivoisin harrastaneeni. Vaan enpä ole niin. Ihan selkeää alemman tason lukijan meininkiä. Onneksi näissä geimeissä vain numerot ratkaisevat. 😀

   Reply
 8. Tuija / Pikkurilli

  Miälevikast läpändeerust! Mut ei kyl tästäkä testist pali mittä selvi. Olenks mää ny sit joku intohimolukija vai? Kyl maar sit jos sää sil taval mul sano. Mut joka tapaukses on kai mul jottai muutaki elämä ku tämä lugemine. Kyl mää sit siit riamastusi.

  Ps. ylläoleva turku-aksentti on törkeä feikki. Mutta joka tapauksessa testistä selvisi, että minulla on elämä!

  Reply
  1. Taika Post author

   Hienoa! Elämän aikana ehtii lukea vaikka kuinka paljon kirjoja! Tai vaik kui pal girjoi, niiko me tääl täl pual jokke sanota. Ja hymyillä oikke leviäst.

   Reply
 9. Riikka

  Intohimolukija viime vuoden perusteella. Tämän alkuvuoden saldo on jo sen verran iso, että luulen saavuttavani vuoden loppuun mennessä kirjaholistin tason. :) Kirjastokortti ollut aikamoisessa käytössä tammikuun aikana.

  Reply
 10. Tintti

  Itseasiassa en tiiä kuinka monta kirjaa luen vuodessa, paljon kuitenkin. Tästä kirjoituksesta intoutuneena taidan laittaakin pienen gallupin itselleni pystyyn ja listaan kaikki lukemani kirjat tänä vuonna ^_^ Tähän mennessä on “vasta” 4 kirjaa tullut luettua 😀

  Reply
 11. Tamsku

  Nuorempana tuli luettua niin kamalasti ettei nykyään tule luettua kuin uusimpia ja joulun tietämillä :)

  Reply
  1. Taika Post author

   Eikä uusissakaan kirjoissa ole mitään vikaa. Saati joululukemisissa, jotka usein vielä maistuvat suklaakonvehdeilta.

   Reply
  1. Taika Post author

   Kiitos, Katja! Lukusankari saa nauttia myös – epäilen, että se on ehkäpä lukusankaruuden edellytyskin. Jos ei nauti, ei taida sankaria leipoutua.

   Reply
 12. Juha Haataja

  Hauska asteikko. Elämäntapalukija, ja jos sarjakuvakirjat lasketaan mukaan niin kirjahvi. Mutta älkää kysykö mitä tv:ssä tapahtuu, katson tv:tä keskimäärin kaksi minuuttia päivässä – jää aikaa lukemiselle.

  Reply
  1. Taika Post author

   Hah, kirjahvi bongattu! Samixii ollaan tv:n suhteen. Ei lukemiselta jää juuri aikaa muille viihdemuodoille.

   Reply
 13. Kerkko Vihava

  Luullakseni lukusankari – vaan en kirjanpitäjä, joten aivan arvioksi menee! Noin 5 kirjaa viikossa menee (kirjastosta, tietty) ja yleensä on useita kesken yht´aikaa…

  Reply
  1. Taika Post author

   Mulla myös aina useampi kesken. Eri fiilis vaatii eri kirjan – ja joskus sitä nappaa luettavaksi jotain ihan lokaation perusteella. Jos se on käden ulottuvilla, se luetaan.

   Reply
 14. Wallu

  Olen jossain -fiilin tai -holistin tietämillä suorasanaisissa, mutta kun sarjakuvakirjat kun lasketaan mukaan, olen kirjahvi. Mutta minä en käytä kirjastoa, maksan mielelläni kirjailijoille heidän työstään.

  Reply
  1. Taika Post author

   Kyllä sarjakuvat ehdottomasti lasketaan mukaan. Luen itse niin paljon myynnistä poistuneita kirjoja, että ilman kirjastoa ei selviytyisi millään.

   Reply
   1. Wallu

    Vastasin näemmä negatiivisemmin kuin oli tarkoitus. Kirjasto palvelee hyvin, mutta oma valintani ja oudot lukemistottumukseni rajoittavat kirjaston käyttöä. Länkkäreitä ei liiemmin kirjastoissa ole.

   2. Taika Post author

    Kirjastoon voi aina tehdä hankintaehdotuksia. Kuka tietää, vaikka paikkakuntasi olisi salaa länkkärifanien keskittymä, mutta kirjastoihmiset eivät vain tiedä sitä? Vielä. Aineiston lainaustilastoistahan se sitten näkyy, että onko. Henkilökohtaisesti olen saanut läpi ainakin muutaman novellikokoelman hankintaehdotuksen, ja olen bongannut jopa varauksia ko. teoksiin.

 15. Risto Laitinen

  0 – 50 kirjaa menee vuodessa. Joskus kirjoitan itse enemmän kuin luen. Ennätykseni päiväkirjan pidossa on vuodelta 2001, kirjoitin noin 900 liuskaa, en lukenut tuona vuonna montaakaan kirjaa. Kirjoitin myös jonkin verran päiväkirjan ulkopuolisia runoja.

  Reply
  1. Taika Post author

   Se on kyllä ikävää, kun kirjalliset harrastukset syövät toisiaan. Vaadimme lisää tunteja vuorokauteen. 2-3:lla pääsisi jo pitkälle. 😀

   Reply
 16. Kirja-addikti

  Noin 300 vuodessa. Joka vuosi. Siitä alkaen kun opin lukemaan 4-vuotiaana. Ainoa poikkeus oli opiskeluvuodet. Joku voisi ehkä tähän sanoa että hanki elämä :)

  Reply
  1. Taika Post author

   Epäilen, että sulla on elämässäsi päivittäin niin monta elämää, että enempien hankkiminen johtaisi tungokseen. 😀

   Reply
 17. Reeta / Les! Lue!

  Intohimolukija <3 Jos lastenkirjat lasketaan mukaan, niin Kirjanautti tai Lukusankari.

  Vähän kyllä epäilen, että toi voisi pitää paikkansa. 80% lukee yhden kirja vuodessa!?!?! Eihän se ole mitenkään mahdollista. Mitä ne oikeasti TEKEE kaikki illat?

  Reply
  1. Taika Post author

   Mä yritän selvittää, että mistä nämä tilastot on vedetty. On jo selvinnyt, että uusi Suomi lukee -tutkimus tulee ensi kuussa julkisuuteen. Toivottavasti siellä on myös kysytty “en lue kirjoja” vastauksen jatkokysymyksenä, että “no mitäpä sitten puuhaat?” 😀

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *