Lainan päivä!

Lainan päivä logoTänään juhlitaan kirjastoja! Juhuu! Jänisräikkä! Serpentiiniä! Paikallisessa kirjastossa kaikkia kivoja juttuja! Käy katsomassa!

Totuus nimittäin on, että Suomessa  kirjastoasiat ovat toistaiseksi erittäin hyvin. Kirjastojen alasajoa ei näillä leveyksillä kehdata toimittaa samassa mittakaavassa kuin maailmalla – eikä paikallisista kirjailijoista ja muista kirja-alan toimijoista kirjastojen ylimaallista kauheutta pöyristele kuin Jarkko Tontti.

Jos nyt kuitenkin on jollein epäselvää, miksi kirjastoista kannattaa pitää kiinni… Niin lainaan valikoiman teesejä Suomen Kirjastoseuran Lainan päivä 2014 oikeus kirjastoon -julistuksesta.

Haluaisin omasta puolestani lisätä, että emme todellakaan halua palata 1700- tai edes 1800-luvulle, jolloin rahalla pääsi kirjaston jäseneksi. Lisäksi emme todellakaan halua takaisin 1500-1600-luvuille, jolloin kirjoja sai Suomessakin vaikka pyytämällä Ruotsissa tai keskemmällä Euroopassa hengailevaa kaveria tuomaan sellaisen mukanaan parin vuoden päästä palatessaan. Emmekä todellakaan halua takaisin 1300-luvulle, jolloin kirjan sai maksamalla hyvät rahat paikalliselle tai kaukaisemmalle munkkiluostarille sellaisen kopioimisesta. Kirjasto, mikä ihana aarre.

PS. Hankin paikallisesta Lainan päivän poistokirjamyynnistä Diana Wynne Jonesin “Liikkuvan linnan” ja Karo Hämäläisen Kolmikulman, à 50 snt. Kiitos hyvistä kaupoista!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *