Uutinen: Suomalaiset kirjat myyntiin Google Playhin

WSOY:n, Tammen ja Johnny Knigan kirjat löytyvät tästä päivästä lähtien myös Google Playstä. Uutuuksien lisäksi kerrotaan palvelusta löytyvän myös suosituimmat klassikot.

Tämä on erittäin mielenkiintoista monella tavalla. Ja erittäin mielenkiintoisella tarkoitan, etten osaa päättää, soittaisinko tässä tuomion pasuunaa vai oodia ilolle.

 • Toistaiseksi Elisa Kirja on myynyt lähestulkoon kaikki suomalaiset e-kirjat.
 • Suomalaiset viihdekuluttajat osaavat jo käyttää Google Playtä.
 • Suomalaisen e-kirjamyynnin kasvu katkesi viime vuonna.
 • Kotimaiset nettikirjakaupat ovat järjestään käytettävyydeltään surkeita.
 • Kotimaisessa nettikirjakaupassa alv on 24%.

Tämä käy ilmi myös toimitusjohtaja Timo Julkusen kommentista: “Suomessa e-kirjojen osuus kirjojen kokonaismyynnistä on vielä verraten pieni. Tavoitteenamme on helpottaa suomenkielisten sähkökirjojen osto- ja käyttökokemusta sekä vahvistaa markkinoiden kehittymistä.”

Toisin sanoen, Bonnierilla on herätty ajatukseen, että e-kirjojen surkea myynti ei ehkä ole riippuvaista vain suomalaisten lukijoiden käsittämättömästä e-kirjojen vastustuksesta, vaan kyseessä saattaa todella olla infrastruktuurin heikkous. Jengihän ostaa pilvin pimein ulkomaankielisiä kirjoja Amazonista, Kobolta, iBooksista ja Googlesta. Miksei siis myös suomenkielisiä?

Amazon Nordicin saapumisella on spekuloitu yhä kiihtyvällä tahdilla viimeiset pari vuotta. Onko ruotsalaisomisteisen suurkustantamoryppään hyppy ylikansallisen toimijan kelkkaan alkusoittoa suomalaisen e-kirjabisneksen kasvulle nimenomaan kirjamaailman pääpahisten kautta? Onko ulkomaalaisten toimijoiden mahdollista kiertää käsittämättömän järjetöntä arvonlisäveroa? Ja jos on, alkaako valtiovarainministeriö (tai kuka ikinä tästä katastrofista on vastuussa) nähdä järjen valoa, jotta kotimaiset kirjat voitaisiin edelleen myydä kotimaisten kirjakauppojen kautta? Ettei tarvitsisi tässäkin maassa näivettää lopullisesti tätäkin kirjakauppamuotoa?

Seuraan tilanteen kehittymistä varovaisella pakko-optimismilla. Kauan eläköön kirja-ala! Mitä tuntoja tämä teissä muissa herättää?

20 thoughts on “Uutinen: Suomalaiset kirjat myyntiin Google Playhin

 1. Minna Vuo-Cho

  Hyvää : että ekirjoja tulee laajasti ja helposti suomalaisten kuluttajien saataville ja näkyvyys kasvaa (toivottavasti :-)
  Haastavaa : Suomen valtion veropolitiikka – toivon totisesti, että saataisiin se alv oikealle tasolle… minä en ole koskaan voinut ymmärtää, miksi digitaalisten kirjojen vero on korkeampi kuin painettujen. Eiväthän paperisivut tee kirjaa vaan se sisältö!

  Reply
  1. Taika Post author

   Samixii ollaan nyt tässä asiassa. Olisi mielenkiintoista tietää, miten kirjan hinta muodostuu eri e-kirjakaupoissa ja miten kamppiskirjat valitaan. Olisi kyllä houkuttelevaa, jos -24% alv realisoituisi sellaisenaan perushintaan. Kyllä siinä saisi kerran jos toisenkin nieleskellä, ettei tuollainen ale vaikuttaisi ostopaikan valintaan, vaikka muuten Google onkin yksi näitä tekijänoikeusasioiden Darth Vadereita.

   Reply
 2. tuijata

  Kirjakenttä muutuu nyt nopeasti. Ymmärsinkö oikein lähiaikojen uutisoinnista, että kustantajat ovat näyttäneet vihreää valoa sille, että kirjat leviävät entistä enemmän e-kirjoina kirjastoihin?

  Reply
  1. Erja Metsälä

   Tällaisesta iloittiin peri viikkoa sitten, mutta nyt olen kuullut meidän valitsijoilta vähän pettyneitä kommentteja valikoimasta. Ainakin uutuudet ovat kuulema vähissä.

   Reply
   1. Taika Post author

    No höh. Ylellä ainakin oli jeejee sähkiksiä kirjastoihin -uutisointia. On huhuttu myös jostain maanlaajuisesta e-kirjakirjastosta. Tietääkö joku tästä jotain, vai pitääkö googletella?

   2. J.S. Meresmaa

    Hieman aiheesta sivuun, mutta sain tässä taannoin tietää, ettei kirjailijoille makseta lainauskorvauksia kirjastosta lainattavista sähkökirjoista laisinkaan — ainakaan tällä hetkellä. Tämä kieltämättä hieman hätkähdytti.

    E-kirja on todellakin lakiteknisesti aivan eri tavalla käsitettävissä oleva tuote kuin painettu kirja, ja tästä on yhtenä osoituksena tuo korkeampi verotus. Myös sopimusasiat ovat hankalampia ja monimutkaisempia.

    Saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan! Vauhti on hurja.

   3. Taika Post author

    Siis mitä?! Mä olen nyt ihan ymmälläni. Kirja lakkaa olemasta teos, jos se ei ole paperilla? Kyllähän äänitelainauksista kuitenkin saa korvaukset. Aivan käsittämätöntä. Toivottavasti tilanteeseen tulee nopeasti muutos. Tiedätkö, mistä tästä voisi tiedustella tarkemmin?

   4. Taika Post author

    Aloitan siis sieltä. Etenen sitten vaikka ministeriöön saakka, jos niikseen tulee. 😀

 3. Liina

  Kiinnostavaa, minusta. Ehkä etenkin siksi, että käytettävyys- ja käyttöliittymäsuunnitteluihmisenä olen jo joitakin aikoja itkenyt verta kotimaisten vaihtoehtojen käytettävyysongelmien vuoksi.

  Kuka helvetti ostaa Elisa kirjasta mitään, jos sen tehdäkseen on kaivettava esiin pankkitunnarit ja luottokortti? Miksei voi käyttää puhelimen rajapintoja, Google Walletia, tai vaikka helvetti sitä Elisan omaa lompakkosovellusta?

  Ehkä nyt saadaan vähän vauhtia tähän e-kirjatouhuun niin, että tämä naurettava ostajan kampitus jää tähän.

  Reply
  1. Taika Post author

   Mä oon niin sun linjoilla tässä. Kun kuitenkin sähköisen kaupan suurin ongelma on saada ostaja omalle saitille, niin ei nyt mokata sitä myyntitapahtumaa siinä vaiheessa, kun ostaja on jo sitoutunut ostopäätökseen. Tosin en nyt niin tiedä, että kannattaako sitä mokata aiemminkaan, esim. erittäin hi-taas-ti latautuvilla sivuilla. Laitan tähän hymiön, ettei kirpaisisi ikävät muistot niin kovasti. Näin. :-)

   Reply
  2. rosalukee

   Olen ostanut Elisalta ja voi ostaa myös laskulla, eli ostaminen on tosi helppoa. Tosin kun sain ensimmäisen laskun kotiin, siinä oli vähän nieleskelemistä, 86 euroa kolmesta kirjasta.

   Reply
   1. Taika Post author

    Mutta olivat varmaan hyviä kirjoja! Ostamisen helppous on mun mielestä enemmän sitä, että parilla klikkauksella ja nimen ja osoitteen kertomalla pääsisi maksamaan ja saisi kirjan itselleen. Tämä prosessi on vielä aika monimutkainen monessa kotimaisessa nettikirjakaupassa – jos siis niin pitkälle pääsee ylipäänsä. Kirja-alejen aikana itse törmäsin tähän ongelmaan. http://kirjasfaari.fi/2013/12/kirjalappaa-eraan-kirjashoppailuyrityksen-tarina/

   2. rosalukee

    Tarkoitin, että Elisalta voi juuri osta tällä tavalla, kerran antaa osoitteen (vahvistetaan pankkiyhteyden kanssa) ja sen jälken voi ostella klikkaamalla. Lasku tulee myöhemmin kotiin. Aika samanlainen käytäntö kuin Kindlessä, jossa lasku tulee luottokorttilaskun yhteydessä.

 4. Pingback: Uutinen: Suomalaiset kirjat myyntiin Google Pla...

 5. Erja Metsälä

  Siitä maanlaajuisesta e-kirjakirjastosta vielä, se taitaa olla vain jonkinlainen etusivu, jonka kautta siirrytään kunkin kirjaston erillisiin kokoelmiin. Voin kyllä olla väärässäkin, ja toivottavasti olenkin :)

  Reply
  1. Taika Post author

   Olisi kyllä erittäin hienoa ja mielenkiintoista, jos yhdellä kirjastokortilla olisi koko Suomen e-kirjat käytössä. Mutta tosilainaaja varmasti hankkii kortteja useammasta kirjastosta tarvittaessa…

   Reply
 6. rosalukee

  Olen kokeillut kaikenlaisia e-kirjasovelluksia ja kyllä Kindle edelleen pesee kaikki muut sovellukset – tietysti kirjojen saatavuus ja halpuus on suurin tekijä, mutta myös ne tekniset ominaisuudet: Elisa Kirja unohtaa, missä olin, jos en ole jonkun teknisen vian takia loggautuneena lukiessani, samoin laitteesta toiseen vaihtaminen ei onnistu, ei synkkaa sitä paikkaa. Isolla tabletilla luettaessa ei anna kahta palstaa. Jos painaa vahingossa lähdeviitettä, ei pääse helposti takaisin alkuperäiselle sivulle.

  Mutta onhan se kiva saada taas kirjoja suomeksi. Kun aloitin Kindlen käytön, tavalliset kirjat alkoivat tuntua niin hankalilta. Ja kirjaston kokoelmien laajenemista odotan kovasti, tähän mennessä en ole vielä lukenut sieltä yhtään, paria olen yrittänyt. Suomalaisella kirjakaupallakin on sähkökirjoja myynnissä.

  Sähkökirjojen ALV:stä kuulin pätevän selityksen eräältä asiaa tuntevalta poliitikolta – kun EU:n ALV:t sovittiin, sähkökirjoja ei vielä ollut. Ja EU:ssa on suuri vastustus lisätä yhtään uutta kategoriaa, jolla olisi normaalia alempi ALV. Eli sähkökirjat ovat jääneet tähän loukkuun, ainakin toistaiseksi. Toisaalta UK:ssa (mistä minun Kindleni on kotoisin) sähkökirjat ovat niin halpoja verrattuina kirjakaupan valikoimaan, että luulen, että siellä ei olla niin sidoksissa EU:n politiikkaan kuin täällä.

  Reply
  1. Taika Post author

   Kuulostaa kyllä tyypilliseltä politikoinnilta: toisinkin voisi tehdä, mutta tehdään nyt näin, koska aina ollaan tehty näin. Mulla on myös Kindle, mutta mitä nyt ole eri laitteita päässyt kokeilemaan, niin Kobo hakkaa Kindlen mennen tullen.

   Reply
   1. rosalukee

    En ole kokeillut Koboa, mutta epäilen, että siinä on pienempi kirjavalikoima kuin Amazonissa. Tosin luin artikkelin, jonka mukaan Amazon on käyttänyt aikamoista kiristystä saadakseen halvat sopimukset kustantamoilta.

    Kindlessä on se hyvä puoli, että sitä voi käyttää laitteen sijasta softana, itselläni se on kahdella Android-tabletilla, Windows-puhelimessa ja läppärissä, joista voi lukea samoja kirjoja tarpeen mukaan. En ole varma, onko Kobossa tätä softaominaisuutta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *