Kirjaläppää: Amazonin kustantajasabotaasi

Amazon logoAmazon, maailman suurin kirjakauppias, on tunnettu kirja-alan Darth Vaderina jo vuosia. (Ks. Amerikan kirjailijaliiton puheenjohtajan haastattelu aiheesta Lukulampussa.) Imago on ansaittu erittäin salaisella, kirja-alan toimintalogiikan muuttamiseen pyrkivällä strategialla, jossa kaupan kasvun myötä määräävän markkina-aseman saanut nettikauppa on alkanut  kuristamaan pienempien kirjakauppojen ja antikvariaattien elinmahdollisuuksia. Miksi tämä määräävän markkina-aseman aggressiivinen hyväksikäyttö on erityisen pelottavaa kustantajille?

Kustantajat kyykkyyn: 3 varmaa tapaa tuhota kirja-ala

Viimeiset pari vuotta Amazon on alkanut tekemään myös kustantajien kanssa huonompia ja huonompia diilejä. Jotta kirja saisi näkyvyyttä Amazonissa, on Amazon asettanut vaatimuksia mm. kirjojen hinnoittelulle, mikä luonnollisesti tiputtaa kustantajan katteita ja asettaa rajoituksia kustantajan liiketoimintamahdollisuuksille.

Uusin niitti kustantajien kiristämiseen tuli viime viikolla, kun Amazon alkoi torppaamaan Hachette-yhtymän kustantajien kirjojen saatavuutta tekemällä tehtyjen toimitusvaikeuksien (“toimitusaika: 2-5 viikkoa”), hakublokkien (nimekkeet eivät tule esiin hakusanahaussa) ja ennakkotilauksen blokkaamisen (“ei saatavilla”) avulla. Tämä boikotti on merkittävä, kun ottaa huomioon, että Hachette-kustantamot julkaisevat yhteensä n. 1000 uutuusnimekettä vuodessa, ja niistä parhaat bestsellerit myyvät miljoonia.

Niin no, onhan se neljäskin...

Niin no, onhan se neljäskin…

 

Kirjakauppojen vastaisku: 3 nerokasta tapaa käydä taistoon Amazonia vastaan

Koska Amazonin osa USA:n kirjamyynnistä on lähes puolet, suurin osa paikallisista ja maailmanlaajuisistakin kirjakaupoista (netti-, ketju-, yksityinen kivijalka) on kokenut vaikeuksia Amazonin takia. Tämä Hachette-taistelu antaa kuitenkin kilpailijoille selkeitä aseita vastaamiseen.

Barnes&Noble ja jopa Walmart laittoivat pystyyn kirja-alekampanjat suurin piirtein samana päivänä kuin Amazonin Hachette-kirjojen boikotti tuli julkisuuteen. Ehkä vähemmän yllättäen kamppisten mainoksissa komeilivat uusimmat Baldaccit, Galbraithit ja Sedarikset.

Amazonin toiminta on viime vuosina ihmetyttänyt kulttuurilehtien ja valveutuneiden sanomalehtien kulttuuriosastojen kolumneissa. Hachette sai kuitenkin loistavaa myönteistä julkaisuutta kotimaanuutisissa vietyään Amazon-ongelmansa kotimaanpalstoille. Uutisarvo kasvoi välittömästi, kun Amazon alkoi sörkkiä viihdekirjallisuus-bestsellereitä, joita lukee suuri yleisö. Ja hei, kuka ei rakasta uutisia, joissa näpäytetään törkeän suurta, itsevaltiaan elkein käyttäytyvää suuryritystä ja kannustetaan altavastaajia?

Viimeisin käänne kiistassa on se, että viihdemediassa on alettu julistaa Amazon-boikotteja. Stephen Colbert ehti ekana. Mielenkiintoista, erittäin mielenkiintoista. Voittajaa ei ole vielä julistettu, mutta henkilökohtaisesti laittaisin rahani jollekin muulle kuin Amazonille. Ihannetapauksessa koko kiista nostaisi kiinnostusta kirjoihin ja lukemiseen ylipäänsä, hyvässä keississä ihmiset keksisivät ostaa kirjoja muualtakin kuin Amazonista. Hei nyt ne kotimaisten nettikirjakauppojen käyttikset kuntoon!

8 thoughts on “Kirjaläppää: Amazonin kustantajasabotaasi

 1. hdcanis

  Mun harvat nettiostoni olivat jo muutenkin Book Depositorysta…ja Amazon-kriittisyys on tuttua kauraa (Alison Bechdel käsitteli aihetta aikoinaan runsaasti pienten yksityisten kirjakauppojen näkökulmasta), ja nettikaupan ongelmallisuutta olen toki itsekin pohtinut runsaasti…

  Reply
  1. Taika Post author

   Alison Bechdel <3 <3 <3.

   Nettikaupat on musta tosi käteviä, jos tiedän jo valmiiksi mitä haluan ja tiedän, ettei teosta saa kirjakaupan hyllystä. Jos en tiedä, mitä haluan, kivijalkakirjakauppa on edelleen kätevämpi, jos siellä on valikoimaa, jota lehteillä. Ne välimallit, joissa kirjan voi tilata kivijalkakauppaan/sta, ovat omaan käyttööni kaikkein heikoimpia joka tasolla.

   Mutta arvotuskysymyksiä ja ostotottumuskysymyksiähän nämä pitkälle ovat kaupan näkökulmasta, ostajan näkökulmasta sitten jopa eettis-kulttuurisia valintoja. Täytyy toivoa, että eettis-kultturisen täydellinen sivuuttaminen (jos ei nyt lasketa Amazonin omakustannustoimintaa sellaisena kuin se on tällä hetkellä) puree Amazonia nilkkaan.

   Reply
   1. hdcanis

    Samoilla linjoilla, nettikaupat on hyviä kun tietää haluavansa juuri sen kirjan jota ei kaupoista helposti löydy, mutta kun haahuileva “tuossa on kivannäköinen kansi ja kirjailijasta olen tainnut joskus kuulla jotain positiivista”-selailu on tärkeä osa ostoprosessia niin fyysiset kaupat joilla on tyrkyllä hyvä valikoima on yhä tärkein…

    Mutta hyvähän olisi jos tarjolla olisi useampiakin nettikirjakauppoja, toimivia kotimaisia ja ehkä myös erikoistuneita omille aloilleen (niinjoo, olenhan mä yhdestä tällaisestakin ostanut).

 2. Maukka

  Etovaa meininkiä. Mulla paloi käämi siinä vaiheessa, kun Amazon rupesi myymään _konekäännettyjä_ (!) maailmankirjallisuuden klassikoita (!!), joiden kääntäjätietoihin oli vielä kaiken huipuksi kiskaistu joku kulissinimi “suomentajaksi” (!!!). En olisi uskonut, jollen olisi itse nähnyt – kuulosti Aku Ankka -tarinan juonelta. 😀

  Reply
  1. Taika Post author

   Kyllä se oli aika villiä meininkiä se. Toisaalta koko kokeilu toi kääntäjät parrasvaloihin erittäin positiivisessa sävyssä: merkitystä ei voi koneella kääntää, ainakaan vielä. Tosin just eilen luin käännöstä, jossa kevyt googlaus olisi ollut eduksi: sieltä löytyi Wonder-leipä. Wonder-leipä! Paahtoleivälläkin olisi pärjännyt. Jos tällaisia täkyjä ei edes inhimillinen kääntäjä aina hoksaa, niin koneilla mahtaa mennä vielä huonommin, kun algoritmi ottaa useimmiten sen suosituimman vaihtoehdon, joka ei välttämättä ole oikea.

   Reply
 3. Elegia

  Minä tilailen jonkin verran kirjoja Amazonista. Tosin ensin yritän kyllä etsiä ne muualta (kirjakaupoista, ruokakaupoista, charity shopeista, eBaysta), mutta jos ei osu eteen, niin sitten Amazonista. Monissa kirjakaupoissa ei suinkaan ole kaikkea tarjolla. Kirjan voisi kyllä tilata kys. puotiin, mutta olen valitettavasti liian laiska, koska haluan kirjan nopeasti ja helposti. Brittilässä paketit jaetaan kotiin asti.

  Reply
  1. Taika Post author

   Brittien postia on kyllä ikävä. Sieltä lähettää pakettejakin puoli-ilmaiseksi. Saa nähdä, miten käy Suomessa kivijalkakirjakauppojen valikoimalle nyt, kun ne rukkaavaat näytekappalelogistiikankin ihan uuteen järjestykseen. Nimekemääriähän on jo suurissa ketjuissa supistettu roimasti…

   Reply
 4. Pingback: Kirjaläppää: Amazon-Hachette, kolmas eräpallo | Kirjasfääri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *