Kirjaläppää: Diag. F-42-22-451 Kirjava hypomania

Kirja14_232x200_bloggaajat_harmaaKirjavalla hypomanialla tarkoitetaan sosio-psykiatrista tilaa, joka esiintyy tiettynä ajallisesti rajattuna aikana. Kirjavalle hypomanialle on tyypillistä säännöllinen ilmentyvyys, sairausjaksojen välillä henkilö voi olla täysin terve tai kärsiä vain lievistä oireista.

Kirjavalle hypomanialle tyypillisiä oireita ovat: lukeminen, kirjojen hypistely, kirjojen ostaminen, kirjastossa notkuminen ja nk. “kirjapuhe”. Kirjapuhe on erityisen tunnusomaista vakavampien kirjamania-kohtausten aikana. Kirjavasta hypomaniasta kärsivien oireilun on havaittu traagillisesti pahenevan esimerkiksi Finnconin, Vanhan kirjan päivien tai kirjamessujen aikana.

Lievimmillään kirjava hypomania ei aiheuta haittaa kanssaihmisille ja oireenmukainen hoito riittää. Hypomaanikolle voidaan esimerkiksi nakata jotain luettavaa.

Kirjamania

Kirjamania on kirjavaa hypomaniaa vakavampi tila, jonka aikana kirjamaanikko kärsii harhaluuloista. Yleisiä ovat esim. että kaikki lukevat, että ketään kiinnostaa jutella juuri niistä kirjoista, joista hän on innostunut ja että hyllyt notkuvat tarjouskirjoja, jotka on pakko hankkia. Kirjamanian vallassa henkilön mielialat vaihtelevat ärsyttävän kärsimättömästä ylettömän onnelliseen, eikä henkilö tunnista fyysisiä perustarpeita (väsymys, nälkä).

Tehokkaaksi ensiavuksi kirjamaniaan on havaittu potilaan välitön siirtäminen con- tai messutiloihin. Kirjamaniajakson yllättäessä on syytä muistaa, että kohtaus kestää yleensä enintään neljä päivää ja laantuu itsestään. Tällöin normaalit fyysiset tarpeet palaavat ja henkilö kärsii muutamasta päivästä viikkoon nk. conikrapulasta. Sen oireet eivät eroa normaalista kirjavasta hypomaniasta, joskin suklaan ja kofeiinipitoisten juomien kulutus sekä somen käyttö kirjapuheen välittämiseen hetkellisesti lisääntyvät.

Taipumus kirjamaniaan tarttuu herkästi ihmisestä toiseen erityisesti sosiaalisen median kautta.

Hoito

Kirjavaan hypomaniaan ja kirjamaniaan ei ole parannuskeinoa. Oireenmukainen hoito. Läheisille jaxuhali.

6 thoughts on “Kirjaläppää: Diag. F-42-22-451 Kirjava hypomania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *