Ensimmäinen Finlandia-skandaali pöhisee jo!

Tällä viikolla on kaikilla Finlandia-palkintokyttääjillä erityiset onnenpäivät. Tänään julkaistiin Tieto-Finlandia-ehdokkaat, huomenna tänään julkaistiin julkaistaan Finlandia Junior -ehdokkaat. Ensi viikolla on sitten varsinaisten aikuisten oikeiden Finlandia-palkintojen vuoro.

HS aiheuttaa Finlandia-kohun

Tieto-Finlandia-ehdokkaiden julkaiseminen ei aiheuttanut erityistä kohua. Nimittäin kaikki ehdokkaat ovat erittäin hyviä. Sen sijaan hieman ylimääräistä sydämentykytystä koettiin vähintään palkintolautakunnassa ja Helsingin Sanomissa, jossa pääsi jo valmiiksi kirjoitettu Finlandia Junior -juttu lirahtamaan julkisuuteen tänään kello 10.15.

Kuvankaappaus 2014-11-5 kello 11.11.34 AMAntti Majander pahoittelee

“Ihan selkeä mokahan tässä on tapahtunut. Pahoittelut”, aloittaa Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimies Antti Majander. “Online-toimituksessa on ollut valmiina sekä tänään että huomenna julkaistava Finlandia-juttu ja on tapahtunut inhimillinen virhe.”

Majander muistelee, ettei sähköisen median aikana ole Hesarissa vastaavaa sattunut. Printtimedian aikaan on käynyt joskus niin, että palkintouutinen on julkaistu aamun lehdessä, vaikka palkintojen jako on tapahtunut vasta illalla, muttei koskaan Finlandia-palkinnon kohdalla. Sähköisen median hyvänä puolena Majander pitää sitä, että uutinen voidaan vetää takaisin heti kun virhe huomataan.

Suomen kirjasäätiö pahoittelee

Finlandia-palkinnon jaosta vastaa Suomen kirjasäätiö. Säätiön asiamies Sakari Laiho pitää surullisena, ettei embargo* tällä kertaa pitänyt.

“Muistan tällaista käyneen joskus aiemminkin. Esimerkiksi joskus on julkaistu mainos niin, että voittaja selviää, tai kirjakaupoissa on tehty voittajakirjalle ikkunateippaukset etukäteen.”

Säätiö ilmoittaa palkinnoista kustantamoille muutamaa päivää ennen ehdokkaiden julkistamista. Niinpä tälläkään kertaa eivät palkintoehdokkaat saaneet tietää ehdokkuudestaan lehteä lukemalla. Ehdokasasettelu pysyykin salaisuutena h-hetkeen saakka vain heille, jotka eivät tällä kerralla voittaneet.

Finlandia-palkinnolla on säihkettä

“Yllätysmomentti on tärkeä osa Finlandia-palkintojen säihkettä”, kertoo Laiho. Yllätyksellisyys auttaa luomaan odotusta ja jännitystä kirjallisuutta kohtaan. Myös Majander katsoo, ettei palkintouutisista olisi missään määrin järkevää tehdä kilpajuoksua. Hesari vetikin uutisensa peiton alle vielä yhdeksi yöksi.

Finlandia Junior -palkintoehdokkaat julkaistaan huomenna 10.00.

***

* Embargo on herrasmiessopimus siitä, että tiedotettu uutinen julkaistaan vasta tiettynä ajankohtana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *