Sinä inspiroit minua

Kirjablogeissa (ehkä muissakin blogeissa) kiertää tällä hetkellä haaste, jonka kantavana ideana on kehua kolmea blogia, jotka inspiroivat itseä. Olen samaa mieltä Jokken kanssa siitä, että keskimääräistä voimakkaampaa valinnanvaikeutta ilmenee kyllä tässä valinnassa, mutta ajattelin tällä kerralla toimia sääntöjen mukaan.

Toisaalta tämä valinnanvaikeus on ihan käsittämättömän hieno asia. Nimittäin se kertoo suomalaisten kirjanblogien huomattavan korkeasta tasosta ja suuresta määrästä. Löytyy yhdelle kirjallisuuslajille omistautuneita blogeja – ja toisaalta laajalti kirjallisuutta käsitteleviä blogeja. Löytyy vanhan, wanhan ja uutuuskirjojen ystäviä, löytyy vain korkeakirjallisuutta ja toisaalta lähinnä viihdekirjallisuutta käsitteleviä – ja vielä enemmän löytyy blogeja, joissa osoitetaan, että lukijat lukevat sujuvasti kaikenlaista kauno- ja tietokirjallisuutta. Kirjallisuudesta blogataan kiinnostavasti niin täl pual jokke, rotvallin reunalla kuin susirajan takana. Harvemmin sitä nykyään onnistuu googlettamaan esiin teoksen, josta joku ei olisi jo blogannut.

Aivan ensimmäiseksi haluaisin nostaa esille Kirsin kirjanurkan. Kirsi kirjoittaa pääasiassa dekkareista, mutta myös kirjamaailman ilmiöistä. Vankan lajituntemuksen lisäksi Kirsin kirja-arvioista huokuu hyvin tehty taustatyö. Tässä on kansalaisjournalismin mallia kelle tahansa!

Toisekseen minua inspiroi Tarukirja. Tarukirjan Margit lukee enimmäkseen kirjoja, joihin en ole edes harkinnut koskevani, klassikoita ja sen sellaisia korkeakulttuurisia. Margitin arviot ovat suorastaan alkemistisia – ne muuttavat luutuneita ennakkoluuloja innostukseksi. Lisäksi arvioiden ekonomisuus inspiroi: ei tarvitse kirjoittaa pitkälti ja monimutkaisesti, jos ajatus kulkee kirkkaana ja joka sana osuu kohteeseen.

Kolmas ehtymätön inspiraationlähde on Taikakirjaimet. Taikakirjaimissa luetaan vain spekulatiivista fiktiota, mutta sitä luetaan kautta linjan, ulkomaankielisistä uutuuksista kotimaisiin klassikoihin. Raija on kartalla kaikkien kuviteltavissa olevien maailmojen julkaisuaikataulujen, karttojen, henkilöiden, palkintojen ja kirjailijoiden kanssa – ja kirjoittaa heistä ja niistä jouhevasti ja hyväntuulisesti.

Kaikille näille kolmelle kirjablogille on erilaisista erikoistumisalueista ja tyyleistä huolimatta yhteistä, että niissä onnistutaan yhdistämään tarkkanäköisesti havainnoidut detaljit yleisempään näkemykseen teoksesta – ja kirjallisuudesta yleensä. Niistä uhkuu omistautunut lukeminen, kokemus ja lämminhenkisyys silloinkin kun on pohdittava, mikä teoksessa mätti – ja kerrottava se rehellisesti. Bravo!

Haaste tuli minulle Ammalta ja Arjalta, joiden ystävälliset sanat lämmittävät toukokuulle saakka. Kiitos!

11 thoughts on “Sinä inspiroit minua

 1. Arja

  Olitpas nopea, jälleen! Näin se tsuurnalisti toimii :-) Ja hyviä blogeja nostit esiin. Alkemistinen Margit, hih.

  Reply
  1. Taika Post author

   Kyllä on zuurnalismi vahvaa tässä päässä näppäimistöä. Mutta helppo hommahan tää on, vois melkein tikalla heittää Suomen kirjablogiskeneä ja aina osuu hyvään blogiin.

   Reply
  1. Taika Post author

   Täällä pitäis varmaan pyyhkiä pölyjä useammin, kun taas on jotain silmässä. Kiitos, Minna.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *