Kirjaläppää: E-kirja ei ole kirja

Tuoreen uutisen mukaan EU:n tuomioistuin on päättänyt, että e-kirjat eivät ole kirjoja, ainakaan mitä arvonlisäveroon tulee. Ranska ja Luxemburg joutuvat nostamaan e-kirjojen arvonlisäveron huojennetusta, kirjoille tarkoitutusta veroprosentista yleiseen arvonlisäveroprosenttiin.

Tätä käsittämätöntä päätöstä perustellaan sillä, että e-kirja ei ole kirja, vaan palvelu. Jotta e-kirja pääsisi huojennettuun kirjan arvonlisäkategoriaan, se pitäisi tarjoilla ostajalle fyysisesti kirjan muodossa.

Nyt tekisi melkein mieleni selvittää, mistä johtuu EU-tuomioistuimen ajatusloikka, jossa e-kirjan päätellään palveluksi, eikä teokseksi? Johtuuko se siitä, että e-kirja lisensoidaan ostajalle, mutta pysyy kuitenkin palveluntarjoajan omistuksessa? Koska jos johtuu, niin vähän äkkiä muutosta e-kirjojen lisensointisoppareihin, että saamme myös e-kirjat kirja-alvin piiriin.

Yst. terv. nim. “Hyvää maailman kirjapäivää vaan teillekin”

MUOKS 13.30: Alustavien tietojen mukaan kyseinen päätös johtuu EU-direktiivistä. Direktiivin muutos vaatisi Euroopan neuvoston ja/tai Euroopan parlamentin toimia. Eli vaikka siellä tänään tajuttaisiin Euroopan e-kirjakaupan kutistuvan Amazonin rellestäessä, niin ei vuosikausiin tapahtuisi mitään kuitenkaan.

Kyseinen direktiivi http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:32006L0112 ja muutos koskien alennettuja arvonlisäkantoja, sis myös kirjat: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX%3A32009L0047&from=FR

2 thoughts on “Kirjaläppää: E-kirja ei ole kirja

 1. Deekoo

  Onko tämä samanlainen asia kuin mopoauto ei ole auto, eikä mopoautossa siten tarvitse pitää pysäköintikiekkoa, koska se ei ole auto …

  Reply
  1. Taika Post author

   Kuulostaa kyllä aika lailla just siltä. Limuviina ilmeisesti kuitenkin on edelleen alkoholia, ja olisikin tärkeä saada e-kirja ulos mopoautoringistä ja sisään limuviinakategoriaan, jotta tämä alviongelma ratkeaisi.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *