Akateeminen ruotsalaisille: hyvä vai huono?

Yle uutisoi, että ruotsalainen Bonnier-kustannuskonserni ostaa Akateemisen kirjakaupan. Kaupan jälkeen Bonnierin hallussa on koko suomalaisen kirjallisuuden ketju kustantamosta kirjamyyntiin: suuret suomalaiset kustantamot (WSOY ja Tammi), suuri kirjojen logistiikkayritys (Porvoon kirjakeskus) ja suuri nettikirjakauppa (Adlibris) saavat seurakseen kivijalkakirjakauppaketjun. Hallitsevuuspyrkimys käy hyvin ilmi myös siitä, että Bonnierin hallitsema markkinointisivu kirja.fi käyttää kirja-häshtägiä. Onko tämä hyvä vai huono?

Otava omistaa Suomalaisen kirjakaupan, joka hallitsee kirjakauppaa lähes joka niemennotkelmassa. Suomalaisessa kirjakaupassa mainoksiin ja näkyvimmille hyllyille nostetaan lähinnä Otavan kirjoja ja kirjailijoita. Akateemisen kauppa on Bonnierin kirjailijoille erittäin hyvä juttu, mikäli Bonnier-Akateeminen toimii Otava-Suomalaisen tavoin.

Lukijoille ja kirjanostajille kauppa on snadisti pelottava. Vaikka Akateeminen kirjakauppa on ollut vuosia eksponentiaalisessa mahalaskussa, on siellä kuitenkin tarjottu erittäin laaja valikoima kaikenlaista, kaikkien kustantajien kirjallisuutta, myös runoutta ja muuta vähämyyntistä. Akateemisesta on voinut hankkia lahjakirjan kirjallisuudentuntijaystävällekin.

Jelgerhuis, Pieter Meijer Warnars: Kirjakauppa Vijgendamilla Amsterdamissa (1820)

Jelgerhuis, Pieter Meijer Warnars: Kirjakauppa Vijgendamilla Amsterdamissa (1820)

Toisaalta Akateemisen nettikauppa on ollut vaikeakäyttöinen ja toimintaepävarma. On mahdollista, että Bonnier kivijalkakaappauksestaan innostuneena panostaisi myös nettiin, josta olisi mahdollista hankkia jopa taideproosakirjat. Toisaalta Bonnierilla on jo nettikauppa, joten rampa Akateeminen laastaroidaan ehkä kasaan linkkaamalla Adlibrikseen.

Lievästä muutosvastarinnasta huolimatta pidän erittäin positiivisena sitä, että Akateemista ei loputtomalta tuntuneen kurjistamiskierteen jälkeen lopetettu kertalaakista. Säilyy edes näennäinen kilpailu kotimaisessa kirjakaupassa. Isotkin kustantamot ovat kaikesta liiketoiminnallisuudesta huolimatta sitoutuneet suomalaisten kulttuuriarvojen viljelyyn. Se on erityisen tärkeää nyt kun esimerkiksi hallituksen sitoutuneisuudesta ei ole mitään takeita.

2 thoughts on “Akateeminen ruotsalaisille: hyvä vai huono?

 1. Deekoo

  Kiitos asiantuntevasta artikkelista ja hyvistä taustatiedoista.

  Turussa on Akateemisen ja Suomalaisen lisäksi myös Kansallinen kirjakauppa kolmella liikkeellään, hyvä kirjakauppa minusta. Kuluttaja määrää, mitkä jäävät henkiin. Turussa on lisäksi eräitä piniä itsenäisiä toimijoita, esim. Pieni Kirjakauppa (muistaakseni tämän niminen)

  Olen ostanut kaikista ylläolevista kirjoja, ja netistä adlibriksestä ja bookysta ja jopa cdonista. Adlibris on toiminut hyvin. Kansallisen kirjakaupan nettihaku toimii mielestäni hyvin ja olen hakenut opukset liikkeestä.

  Jos (ja kun) lukiomateriaalit siirtyvät verkkoon (ei siis verkkokaupaan :) niin se pudottaa kirjamyyntiä edelleen.

  Yhtä mieltä olen myyntiajankohdan järkevyydestä, eli turha ajaa toimintaa alas, jos ostaja löytyy ja hinnasta päästään sopuun. Toivottavasti valikoima pysyy laajana.

  Tämä kauppa on minusta taas yksi osoitus Suomen talouden jamasta. Turun keskustasta on lopetettu Anttila-tavaratalo ja Stockmanin cd ym osasto, eli toivottavaa olisi että kirjakaupan ei lähivuosikymmeninä käy kuten “levykauppojen”

  Reply
 2. Isa / Pilkkuun asti

  Tämä on aika mielenkiintoinen kuvio kaiken kaikkiaan. Tämähän on nähtävisäs taloudessa myös yleisesti, että omistukset valuvat Suomesta ulkomaille. Itse tykkään käydä mieluummin Akateemsessa kirjakaupassa kuin Suomalaisessa, koska Akateemisen laatu ja valikoima on mielestäni parempi. Taitaa Suomalainenkin kirjakauppa olla aikamoisissa ongelmissa kun liikkeissä myydään kirjojen lisäksi kaikkea karkista Kalevala-koruihin ja astioihin… Toivotaan, että nämä isot liikkeet saisivat kentällä jotain kunnon pöhinää aikaan, ettei kivijalkaliikkeistä jouduta kokonaan luopumaan. Mikään ei ole ihanampaa kuin samoilla kirjakaupassa :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *