Amazonin omakustannekirjailijoille silppupalkkiot

Amazon, globaalin kirjakaupan globaalein [lisää tähän], omakustannekirjailijan [lisää tähän] ja e-kirjakaupan jättiläinen muuttaa omakustannekirjojen hinnoittelumalliaan, uutisoi tänään brittiläinen The Telegraph. Kustantajan kautta julkaiseva on toistaiseksi turvassa, mutta tulevaisuudessa omakustannekirjailija, jonka kirja osallistuu Kindlen kuukausitilausohjelmaan, saa palkkion ainoastaan niistä sivuista, joita lukija on oikeasti lukenut. Ei siis koko teoksesta, vaan sivu sivulta jyvitettynä.

C. Ruf: James Joyce (1918)

C. Ruf: James Joyce (1918)

Kuluttaja päättää on hienoa retoriikkaa, mutta huijausta. Excelillä arvioituna kuulostaa jopa reilulta ja oikeudenmukaiselta, että kirjailija saa palkkion juuri siitä määrästä, jonka lukija on teosta kuluttanut. On kuitenkin syytä kysyä, onko teos enemmän älppäri vai makkarapaketti?

Jos pikemminkin kuin makkarapaketti, tilanne vertautuisi siihen, että marketista voi ostaa kolme grillimakkaraa, jos päättää kesken grillailun ettei jaksakaan syödä kokonaista neljän kappaleen vakuumisettiä.

Jos pikemminkin kuin älppäri, niin vaikuttaa logiikka Spotifyilta. Spotifyn teospalkkiot eivät elätä kuin miljoonia kappaleita myyviä, koska palkkiot per biisi lasketaan sentin desiileissä.

Charles Dickens

Charles Dickens

Suoraan sanoen edes halua ajatella, kuinka tarkkaan Amazon pystyy tietämään mitä luen milloinkin. Valitettavasti en edes osaa ajatella, miten tehtäisiin sellainen palkkabottiarmeija, joka käy lukemassa tilaamiaan kirjoja alusta loppuun.

MUOKS: SF-kirjailija Scalzi selvittää Amazonin maksusysteemiä.

4 thoughts on “Amazonin omakustannekirjailijoille silppupalkkiot

  1. Taika Post author

   Mulla on Kindle, mutta käytän sitä aika harvoin. Lähinnä silloin, kun ei mahdu oikea kirja mukaan, mutta kännykällä lukeminen rasittaa. Epäilen, että jos olisi fiksumpi laite, käyttäisin enemmän.

   Reply
 1. Aleksi Stenberg

  Täsmennetään sen verran, että Amazon maksaa, kuten on maksanut tähänkin asti, kaikille tähän julkaisuohjelmaan osallistuville kirjailijoille yhteensä X miljoonaa dollaria kuukaudessa (kolme miljoonaa tässä kuussa, mutta se voi muuttua jokiyhtiön mielivaltaisella päätöksellä koska tahansa). Tähän asti tämä yhteispotti on jaettu kirjailijoiden kesken sen mukaan, kuinka montaa kunkin kirjailijan teosta on luettu vähintään 10 %.

  Tämä on ei-aivan-yllättäen johtanut siihen, että on ollut kannattavinta julkaista mahdollisimman lyhyitä kirjoja, jotta tuo 10 % tulisi mahdollisimman nopeasti täyteen. 50-sivuista ”kirjaa” ei tarvitse lukea kuin 5 sivua, eikä haittaa, vaikka lukija kyllästyy sivulla 6 – rahat ovat jo kirjoittajan taskussa. 500-sivuista opusta pitäisi lukea kymmenen kertaa pidemmälle. Ei oikein reilua pitkän proosan kirjoittajille.

  Tätä taustaa vasten muutos sivu sivulta maksamiseen on tavallaan hyväksikin, mutta koko julkaisuohjelma on kyllä perimmäiseltä luonteeltaan mätä, nollasummapeliä, jossa kirjailijat kilpailevat keskenään samasta, suhteellisen pienestä potista, jonka suuruus ei riipu lukijoiden määrästä tai ahkeruudesta.

  Reply
  1. Taika Post author

   Kiitos tarkennuksesta, Aleksi! Nerokas toimintatapa kyllä, kirjailija voi vain hävitä niin monella tavalla… Ehkä perinteisessä kustannustoiminnassa on sittenkin puolensa, tekijä saa palkkionsa vaikka teoksen lukija ei arvostaisi sisältöä. Siinä makukysymysriski jakautuu jotenkin eettisemmin – ja mahdollistaa kirjailijalle kehittää tuotantoaan tulevaisuudessa.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *