Kirjaläppää: Kansa on jakautunut

Sähkökirja-gifE-kirja vai ei e-kirja? Kas siinä pulma. Eikä siinä vielä kaikki!

Muutama viikko sitten e-kirjoja runsaasti lukeva tuttavani kertoi pöyristyneenä menneensä kirjatapahtumassa e-kirjoja hyvällä tarjouksella kauppaavalle ständille. Markkinointikundi oli siinä aloitellut spiikkiään: “Oletko kuullut e-kirjoista? E-kirjat ovat sellaisia ihan kuin kirjoja, mutta sähköisiä tiedostoja. Niitä voi lukea vaikka kännykällä, tabletilla tai tällaisella lukulaitteella…”

Tuttavani oli tyrmistynyt niin, että oli kääntynyt ja kävellyt toiseen suuntaan. Oliko kyseessä myyntihenkilön virhearvio asiakkaan tietotaidosta ja kulutustottumuksista, kun asiakas kuitenkin näytti keski-ikäiseltä naiselta, eikä keski-ikäisen naisen ilmeisesti oleteta osaavan teknisiä juttuja? Tarina ei kerro.

Tarina kuitenkin oirehtii e-kirjalukijoiden jakautumista. Vielä vuosi-pari sitten iso osa e-kirjalukijoista etenkin kaunopuolella olivat aloittelijoita tai kokeilijoita, joita uteloitti, sopiiko tämä tämmöinen omaan pirtaan. Että kun ei haise kirjalta, niin voiko sitä lukea ollenkaan? Ja onko kivempaa tabletilta vai lukulaitteelta? Nyt osa lukijoista lukee lähestulkoon kaikki kirjansa sähköisinä.

Alkuperäisen anekdootin myyntihenkilölle tiedoksi, että suurin osa e-kirjalukijoista on naisia. Kaikissa ikäluokissa. HelMet-kirjastojen lainaustilastojen mukaan noin 60% e-kirjojen lainaajista on naisia ja naiskirjalainaajien määrä ylittää mieskirjalainaajien määrän niin alle 15-vuotiaissa, yli 75-vuotiaissa kuin kaikissa ikäluokissa siinä välilläkin. Myös suurin osa Elisa Kirjan asiakkaista on naisia.

Tervetuloa Helsingin kirjamessujen e-kirjapaneeliin kello 16.00 kuulemaan lisää e-kirjoista.

 

 

4 thoughts on “Kirjaläppää: Kansa on jakautunut

 1. aleksis salusjärvi

  Otsikko: E-kirjojen suosio kasvaa -paneelikeskustelu
  Esiintyjä: Jari Järvelä, Mari Wärri, Taika Dahlbom, Marja Hjelt, Essi Manner Sijainti: Kullervo
  Alkaa: 24.10.2015 16.00

  Reply
  1. Taika Post author

   Äh, tänään ei ehtinyt mitenkään, oli aika täysi päivä. Miksei näitä striimata nettiin, tuntuu että aina menee hyvät jutut päällekäin ja sit välillä on tunti ihan epäkiinnostavaa ohjelmaa.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *