EU aikoo ehkä halpuuttaa e-kirjat

ALVE-kirjan hinnan järkyttävä kalleus Suomessa on osittain epäonnistuneen EU-direktiivin vika. Direktiivi määrää, että e-kirjojen arvonlisävero määräytyy palveluiden, ei kirjojen ja kirjojen kaltaisten tuotteiden huojennetun arvonlisäverokannan mukaan. Tähän on kuitenkin tulossa muutos.

Ehkä. Ennen pitkää. EU:ssa on meneillään digisisämarkkinoinen strateginen kehittämishanke, joka muistuttaa Suomen hallituksen kärkihankkeita, mutta on kuitenkin siinä mielessä erilainen, että siitä on oikeasti tulossa jotain mahdollisesti jo tänä keväänä.

Tämä on iloinen uutinen meille kaikille, jotka huomasimme viime keväänä, ettei arvonlisäverokikkailu eri maiden verkkokauppoja alvikilpailuttamalla enää toimi.

Jos haluat tietää aiheesta enemmän, lue artikkelini täältä. (Kävin oikein Brysselissä selvittämässä tämän asian.)

3 thoughts on “EU aikoo ehkä halpuuttaa e-kirjat

 1. Deekoo

  Olen muistaakseni joskus blogannut lukiokirjojen suurista kustannuksista (yli 200 euroa parhaimmillaan).

  Minusta ALV:lla tai sen puuttumisella ei ole ollut juuri merkitystä lukiokirjojen hintaan. Tuttavien mukaan sähköiset materiaalit tai lisenssit käyttää jotain materiaalia ei ole helpottaneet tilannetta.

  Itse en ole kotiutunut e-kirjoihin, joita saa paljon Elisalta ilmaiseksikin. Enkä usko alvin olevan merkittäväin tekijä e-kirjankaan hinnan muodostuksessa.

  Minusta helpoin tapa olisi säätää vain yksi alv-kanta ilman mitään helpotuksia, sillä tällöin jokainen voi vähentää myös “raaka-aineiden” alvin, eikä alvittomissa tuotteissa olisi piilevää alvia.

  Se, että alv-kanta on korkea kummastuttaa, mutta on seurausta työ- ja pääoma-, varallisuus- yms verojen helpotuksista tai kantojen alennuksesta ja valtion yli varojen elämisestä.

  Minusta olisi myös toivottavaa, että kaikki toiminan laajuudesta riippumatta maksaisivat alvia, vähäinen kirpputorikauppa ja jotkut muut voisivat olla poikkeuksia.

  Reply
 2. Pingback: EU aikoo ehkä halpuuttaa e-kirjat | E-kirj...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *