Kirjaläppää: Suomi jakaantui jälleen kahtia, tällä kertaa äänikirjoissa

Childe Hassam (1859–1920): April (The Green Gown)

Childe Hassam (1859–1920): April (The Green Gown)

Hesarin tämänaamuisessa  pääkirjoituksessa hehkutetaan äänikirjoja. Ja miksei hehkutettaisi? Kirjoja on kiva sekä lukea että kuunnella. Äänikirjamarkkinat tuovat yhteen lukijat ja kuuntelijat kaunokirjallisella tositarkoituksella (mitä toki radiokuunnelmat ovat tehneet jo radion alkuhämäristä, mutta ei mennä siihen nyt).

Juuri nyt nimittäin kiinnostaa se, että äänikirjamarkkinat jakautuvat jälleen Otavan-Bonnierin -linjan molemmille puolille. 

Bonnierin (ruotsalaisen Bonnierin omistamat suomalaiset kustantamot WSOY ja Tammi) äänikirjat ovat nimittäin löytäneet kodin BookBeat -äänikirjapalvelusta.

BookBeat aloitti toimintansa kesällä. Tätä palvelua on kokeillut yli 10 000 kirjankuuntelijaa ja maksavia käyttäjiä on tällä hetkellä “nelinumeroinen määrä”, kertoi BookBeatin edustaja Helsingin kirjamessuilla.

Storytel puolestaan ilmoitti viime viikolla aloittaneensa yhteistyön Otavan kanssa. Storytel on ruotsalaisomisteinen äänikirjapalvelu, joka aloitti tänä syksynä. Ennen Otavaa Storytel aloitti yhteistyön CrimeTime -kustantamon kanssa.

Molempien äänikirjapalvelujen kuukausihinta pyörii 15 euron tietämillä. Kirjat ovat siis viitisen euroa kalliimpia kuin musiikki, jos vertaa Spotifyn hintoihin.

Aiemminhan suomalaiset ovat kirjoja netissä kuunnellessaan lainanneet ne joko kirjaston e-palvelusta tai ostaneet Elisa Kirjasta kirja kerrallaan.

Kirjastosta lainatessa hankaluudeksi muodostuvat laina-ajat ja se, että kirjastolla on rajallinen määrä yhtäaikaisia lisenssejä teoksiin: niinpä kirjaa voi joutua odottamaan pitkäänkin – ja lainaus saattaa raueta, vaikka kirja olisi vielä kesken.

Toisaalta Elisa Kirjassa yksittäiset teokset ovat melko tyyriitä, varsinkin kun ottaa huomioon, että tuntematon ääneenlukija on aina riski. Lars Svedbergin lukemana sitä kuuntelee vaikka maitopurkin kylkeä, mutta kaikki lukijat eivät ole hänen tasoaan. Niinpä lukijakriittinen kuuntelija tapaa kytätä alennuskirjoja, jos kirjailija ja teos kiinnostavat, mutta lukijasta ei ole varmuutta.

Onko 15 euron kuukausihinta liian suolainen tavanomaiselle äänikirjan kuuntelijalle? Äänikirjan kuluttajana ajattelisin, että ok, yksi normihintainen äänikirja voi hyvinkin maksaa saman verran kuin äänikirjapalvelu monine kirjoineen maksaa kuussa, siinä mielessä hyvä meininki.

Mutta kuinka monta äänikirjaa sitä ehtii kuussa kuuntelemaan? Jotkut kuuntelemistani kirjoista ovat kestäneet kuusi tuntia, jotkut yhdeksän,  muutama yli 20 tuntia. Jos äänikirjapalvelut olisivat Spotifyn hinnoissa, olisin ehkä jo tehnyt tilauksen jompaan kumpaan.

Kumpaan, on toinen iso pohdinnan kohde.

Sillä, kummalle puolelle tässä jaossa asettuu, on nimittäin väliä, jos sitoutuu vain toiseen. Nopealla haulla näyttää nimittäin tällä hetkellä siltä, että Storytelistä ei löydy WSOY:n tai Tammen kirjailijoiden teoksia – eikä BookBeatista Otavan kirjailijoiden.

Toivottavasti tilanne muuttuu tulevaisuudessa. Tai joku innovoi markkinoille äänikirjapalvelun, joka pystyy tarjoamaan kuukausimaksulla kaikkien kustantamoiden kirjoja. Nimittäin kuluttajalle väliä on kahdella seikalla: sillä, että palvelussa on kaikki kiinnostavat kirjat ja sillä, että se toimii teknisesti moitteettomasti.

Muussa tapauksessa: ei riittävän hyvä, että minä siitä kuukausittain maksaisin.

6 thoughts on “Kirjaläppää: Suomi jakaantui jälleen kahtia, tällä kertaa äänikirjoissa

 1. Linnea

  Mainio avaus jälleen, Taika. Itse käytän tällä hetkellä BookBeatia, siellä valikoima on varsin hyvä, mutta myönnän että Otavan ja Liken kirjoja kaipailen aika ajoin. Parempia aikoja ootellessa.

  Reply
  1. Taika Post author

   Onhan tässä jonkun jossain vaiheessa keksittävä tämäkin vanne ja ulkorengas kokonaiseksi pyöräksi.

   Reply
 2. Tuija

  Totta pakiset! Nostat monta tärkeää näkökulmaa, kuten tuon kustantamojakautumisen. Itse olen miettinyt ajankäyttöasiaa samoin kuin sinä: kuinka monta kirjaa ennättää kuukaudessa kuunnella. Varsin rajallista aika on. Ja aika tuoreena äänikirjakuuntelijana olen todennut, että lukijalla on kerrassaan ratkaiseva rooli. Joitain kirjapuhujia tiedän jo karttaa.

  Reply
  1. Taika Post author

   Makuja on tietysti moneksi, mutta olisi hauska joskus jengillä testailla, miten lukijaäänet vaikuttavat kuuntelukokemukseen.

   Reply
 3. Morre

  Tekstisi on muuten hyvä, mutta ainakin BookBeatin kohdalla on virheellistä ja harhaanjohtavaa puhua vain äänikirjapalvelusta. Se tarjoaa toki sitäkin, mutta samalla rahalla saa käyttöönsä myös e-kirjat. Luen BookBeatin kautta 2–3 kirjaa kuukaudessa keskimäärin. Se tekee sen hinnan jo paremmin vastikkeelliseksi.

  Reply
  1. Taika Post author

   Olet ihan oikeassa siinä, että BookBeatissa on myös e-kirjoja. Kirjoitin artikkelin kuitenkin äänikirjankuuntelijan näkökulmasta. Toki monet äänikirjan kuuntelijat lukevat myös e-kirjoja, ja tällöin valikoima on laajempi. Se ei kuitenkaan poista sitä, että e-kirjoistakaan ei löydy Otavan teoksia, eli vaikka Ilkka Remeksen teokset ovat saatavilla, Reijo Mäen eivät ole. Tyypillinen äijädekkarin/jännärin lukija kuitenkin kaipaisi molemmat samaan palveluun, jos nyt voin tällä tavalla itsestäni yleistää.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *